РШЕ – III-ти кръг - Добринище - анализ

15 Юли 2010

Янис Павлидис (Husqvarna) триумфира в Добринище, Кокера и Мартин Иванов са на второ и трето място

На 3 и 4 юли третият кръг от Републиканския шампионат по Ендуро се пренесе в живописните околности на Добринище в сърцето на Пирин. Вече бяха изминали два кръга от родното първенство и интригата сериозно се завърза след състезанието в Габрово, спечелено от Михаил Митов (MG Racing). Дали контузията на Кокера от Узана щеше да преобърне шампионата и дали някой ще застане на пътя на поредната му титла, бяха едни от основните въпроси, които трябваше да намерят своя отговор по стръмните пътеки под връх Безбог.

Преди да се впуснем в атрактивните гонки из Пирин, нека ви запознаем с организаторите на третия кръг от РШЕ – мотоклуб „Моторел”. Група ентусиасти, пленени от любовта към мотоциклетизма основава клуба преди около пет години. Страхотната природа около високопланинското градче, разположено на надморска височина от 850 м., създава изключителни предпоставки за развитие на този спорт в района. За председателя на клуба Иван Тонин Ендурото е начин на живот и забавление. Членовете на „Моторел” са близо 30 души, а кръг от Републиканския шампионат се провежда там за втора поредна година.


dobrinishte1

И така… Общо 70 състезатели във всички класове наброяваше стартовият списък, а близостта на Добринище до гръцката граница направи планинското градче приятна дестинация и за южните ни съседи. Девет гръцки пилоти дойдоха да премерят сили с конкуренцията на българските ендуристи. За един от тях у нас вече се беше разчуло, че е сред най-бързите гърци и всички очакваха с особен интерес предстоящата “среща”.

 

Надпреварата започна както обикновено в събота със класическото Ендуро състезание включващо няколко специални теста разположени по дългото над 45км. трасе, но за пръв път обиколките по него щяха да бъдат 4.  

dobriniste2

Проливният дъжд, който се изля в петък, направи терена малко по-екстремен от очакваното, според гърците, но песъчливата почва и общата конфигурация на трасето не позволи това да се превърне в драма. Още в първата обиколка, в която специалните тестове не се времеизмерват, победителят от първия ден на състезанието в Солун - Янис Павлидис (Husqvarna) показа, че той ще “води парада” като единствен от всички участници се включи в много краткото контролно време между часовите контроли. Младият гръцки талант завъртя

като на шега близо 190те км. и спечели всички специални тестове със солидна преднина. Единствена заплаха за първото му място изглеждаше Савас Капагеридис (Honda) , но съвсем за кратко, тъй като той отпадна още в началото на втора обиколка.

Георги Тодоров („Луда работа”, KTM) очевидно все още не бе напълно възстановен от контузията, която получи в Габрово и това си пролича. Шампионът този път като че ли не караше на 100 %, но и призна, че състезателите от Гърция са определено много добри. Контузен или не обаче, Кокера не позволи на друг българин да го победи и завърши деня втори. Трети стана друг състезател на старозагорския клуб Мартин Иванов (KTM 450). Само с 5 секунди изоставане от Кокера на специалните тестове, Марти отново показа, че съвсем скоро ще бъде основен претендент за нациналната титла. Другият бърз грък Филоглу Пантелис бе плътно зад сънародника си на тестовете, но натрупа 6 минути наказания между ЧК и стигна само до 4-то място.

 

Dobriniste3

Янис Павлидис (Husqvarna)

 

Съботният ден не мина без инциденти за някои от участниците, а цели 14 от стартиралите 31 „Експерти” останаха извън класирането.

Dobrinishte4

Йордан Максимов ("Моторекс Мотобум”), остана без задна спирачка, Стоян Стоянов ("Луда работа") спука гума в третата обиколка и се отказа, а Николай Мартинов ("Луда работа") пък буквално прегази спрян по средата на трасето мотоциклет, за който впоследствие се установи, че бил на един от фотографите. Инцидентът забави малко „Сървайвъра”, но той все пак завърши на 11-то място в събота.

Клас “Хоби”. Основния претендент за титлата Иван Иванов (“Луда работа”) се контузи в Габрово и на пръв поглед нещата започнаха да изглеждат лесни за основния му конкурент Иван Минков.  Дали това накара временния водач да се отпусне или причината бе друга, но Минков не успя дори да се качи на подиума в Добринище. Най-бърз в специалните тестове бе Свилен Чукуров (“Луда работа”), но той натрупа повече закъснения на ЧК и остана втори след отсъствалия във втори кръг Димитър Йорданов (Авто-мото клуб Благоевград).

В навигацията при АТВ, основната битка беше между Стоян Козаров  (Vromos.com) и Краси Колев (Екстрийм Тойота Венци). Бургазлията победи с по-малко от минута, а трети остана Дончо Цанев (Севтополис).

Dobriniste5
                             

Красимир Колев ("Екстрийм Тойота Венци")

 

Горещ юлски ден посрещна състезателите в неделя, когато се състоя най-голямата атракция за публиката – Ендурокроса. Затвореното трасе бе подредено на разположеното над самото село мотокрос трасе, а планинската верига сякаш го заобикаляше. Гледката бе невероятна! Организаторите от мотоклуб „Моторел” бяха изградили няколко технични и атрактивни изкуствени препятствия от дървени трупи и гуми, а за да е трасето още по-ендурско, част от него минаваше през заблатен, широк поток.

Dobriniste6
                                                                         
ЕНДУРОКРОС - старт мотоциклети експерт

 

Първи на трасето излязоха експертите. Янис Павлидис грабна холшота и се изстреля напред, но загаси мотора още на първото “гумено” препятствие и сякаш даде шанс на другите, изоставайки до 10-та позиция. Така лидерството пое сънародникът му Филоглу Пантелис (KTM 250), следван от Мартин Иванов и Станислав Стоянов (Екометал). Другият доста бърз и останал незабелязан грък Савас Капагеридис (Honda) тръгна зле, но от 12та позиция със страхотно каране се добра до второто място.

 

 Dobriniste7
                                                                      
МОТОЦИКЛЕТИ ЕКСПЕРТ - Първа обиколка на Ендурокроса

 

Пантелис води няколко обиколки, но допусна грешка и отпадна, а Павлидис с лекота изпревари всички и отново спечели. Младата надежда на Старозагорци пък, направи страхотно падане и изостана до 8ма позиция. Завърналият се след сериозна котузия друг наш млад талант - Андон Чулев също показа добра скорост, а и постоянство в неделя. Невъзстановилият се напълно състезател на MG Racing започна от средата на класирането, но с добро темпо настигна дори завършилия трети Георги Тодоров и само 0.2 сек. не му стигнаха на финала за да го изпревари.

Така след двудневен екшън Павлидис си тръгна от България като абсолютен победител. Със стабилно каране Кокера отново победи всички българи, а след него се наредиха младите ни надежди Чулев и Иванов, които успяха да изместят обичайните заподозрени Станислав Стоянов, Пламен Янков, Михаил Митов.

В "Хоби" също беше доста интересно. Към тримата най-бързи – Минков, Чукуров и Йорданов, които закономерно поведоха след старта и няколко пъти си разменяха позициите, се включи и Димитър Милешки (Suzuki). Той стартира зле, но със стабилно темпо ги настигна, изпревари и победи с което си осигури среброто с 33 т. Със същия брой, но заради първото място в събота, победата измъкна Димитър Йорданов, a само с точка по-малко Свилен Чукуров взе бронза.

Трима юноши се бориха наравно с мъжете в Добринище.  Павел Павлов (MG Racing), Игнат найденов (Авто-мото клуб Ботевград) и отпадналия в събота, но с победа в неделя Кольо Марков (Луда работа) си разделиха купите.

 

 Dobriniste8
                                         
СТОЯН КОЗАРОВ (VROMOS.COM)

 

Калин Лесидренски беше щастлив да завърши четвърти в крайното класиране, след като направи зверско падане на каменното препятствие на Ендурокроса.

В клас Хоби при четириколесните отново мъжко каране направи Зорница Тодорова (МРК Боляри).
 Dobrinishte9
ЗОРНИЦА ТОДОРОВА - МРК "БОЛЯРИ"

Водачката във временното класиране се пребори за второто място в неделя и  стъпи на най-ниското стъпало на стълбичката.

Единствената дама в трети кръг бе Денка Йорданова (КТМ), която не можа да завърши в събота, но геройски премина през всички препятствия в неделя.

 

КОМЕНТАРИ:

ЯНИС ПАВЛИДИС

“Това определено беше едно от най-добрите Ендуро състезания, в които съм участвал. Нямаше никакви грешки що се отнася до организацията – невероятна природа, добър Ендуротест, много приятни хора. Трасето в събота бе много технично, но като че ли Ендуротеста можеше да бъде малко по-дълъг. Аз го направих за 4.30, в Гърция той е около 8-9 минути. В неделя се получи добро състезание, като изключим изгасването на мотора ми в началото, но съм доволен от победата. За пръв път сме в България, но ни хареса и мислим отново да дойдем на ваши състезания.”

 

ГЕОРГИ ТОДОРОВ – КОКЕРА

“Трасето в неделя като че ли беше доста разпънато и по-голямата част от него беше мотокрос, не толкова Ендуро. Бях 5-ти или 6-сти в началото, тъй като се забавих на старта. Гърците наистина са доста по-добри от нас и нямаше смисъл да се мъчим. Гръцкият състезател с КТМ-а потегли първи, аз се опитах да настигна Павлидис.”

АНДОН ЧУЛЕВ


„Трасето в събота беше доста дълго, много се уморих. Карах заедно с Янис, който беше на минута след мен. В неделя Янис взе старта на Ендурокроса и доста бързо излезе напред. След това Пламен и Магарето (Стоян Стоянов) паднаха и направиха тапа. Аз се шмугнах и изпреварих около 10 човека, а някои от другите ги затворих с една обиколка. Когато изпреварих Мартин, той падна във виража, след което в 9-тата обиколка настигнах Кокера. Точно на финала, когато щях да го изпреваря той влезе 10 см пред мен и ме би с 2 стотни!”

adi3

 

 МАРТИН ИВАНОВ:

martin_ivanov2„В събота трасето беше много интересно и разнообразно,  етапите технични, а скоростните отсечки доста засукани. Почти през цялото време се движех в една минута с Пламен и Станислав Стоянов. В неделя излязох трети след камъните, а малко по-късно успях да се добера до второто място. Няколко обиколки се гонехме с гръцкия състезател, но направих грешка и паднах в един коловоз. По мотора всичко е наред, а аз се отървах с натъртвания. След това за известно време задържах второто място, но после ме изпревариха. Гърците обаче са много добри състезатели. Дано продължат да идват на наши състезания, защото можем да научим много от тях.”

 

 

 

 

НИКОЛАЙ МАРТИНОВ - СЪРВАЙВЪРА:

„Имах проблеми в Ендуротеста. На едно място имаше два улея, в единия от които някой от фотографите си беше спрял мотоциклета и аз буквално му налетях. Това ме забави много, дистанцията е дълга и съм много изморен. В неделя се поизложих, но 7-мо място все пак е добре.”

 

МИТКО МИТКОВ:

„Много добре бе замислено всичко. Новата схема да се стартира със загасени двигатели е за предпочитане при отсъствието на стартова бариера. Това е идеален начин да се избегнат фалстартовете и блъскането. Двама паднаха на камъните и направиха „тапа”, която раздели групата на две – водачи и изостанали от „тапата”. Аз изпреварих 4-5 души и видях Михаил Митов отпред.”


 

 

 

 

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни