MotoGP - кръг 11 - Сан Марино - анализ

09 Септември 2010

Ще запомним Мизано с трагичния инцидент, който помрачи уикенда и изпрати в траур целия керван със смърта на японската звезда от Moto 2 Шоя Томизава.

{youtube}F1co88CkICc{/youtube}

Преди да започна с обзора на събитията в кралския клас на италианската писта Мизано ще се спра на трагичния инцидент, който помрачи уикенда и изпрати в траур целия керван. Всички сме наясно какво се случи с японската звезда от Moto 2 Шоя Томизава след като падане причини удар със Скот Рединг и Алекс Де Анджелис. Томизава се прочу още като тийнейджър в японския шампионат и според много специалисти представляваше най-перспективният представител на своята родина от Дайжиро Като, който също намери гибелта си на състезателната писта. Шоя за винаги ще има място в историята – той спечели първото състезание в Moto 2 и се бореше за титлата в своя дебютен сезон в световен шампионат. Присъединявам се към цялата колегия в изказването на съболезнования към семейството и приятелите на този симпатичен и вечно усмихнат млад японец. Естествено, след подобна трагедия започват анализите на ситуацията и преценката дали всичко това е можело да бъде предотвратено.


n514454_2010-SPA-tomizawa2.preview_big

Реакцията е още по-остра заради ужасния факт, че това е четвъртия смъртен случай в мотоциклетно състезание за последната седмица. 13-годишният канадец Питър Ленц загина миналата седмица в Индианаполис, а в Манкс Гранд При (едно от престижните ТТ състезания, където опасността е откровено по-висока спрямо пистовите надпревари) с фатален завършек бяха катастрофите на двама пилоти. Действията на организаторите и маршалите в Мизано може да бъдат критикувани. Още преди да е ясно критичното състояние на Томизава всички специалисти реагираха остро, когато маршалите рязко качиха тялото му на носилката и в препускането към линейката се спънаха и изпуснаха едната част на носилката. При подобни инциденти винаги трябва да се предполага, че пилотът е с контузен врат, който трябва моментално да се обездвижи и много ме учудва това нехайство и тази необуздана припряност в действието на маршалите, които биват обучавани за това как да действат именно в такива кризисни ситуации. Безспорно най-големите критики са насочени към решението състезанието да продължи без никакво неутрализиране на пистата. Трудно е да се отговори на въпроса, дали червен флаг е щял да спаси Томизава. По-вероятно отговорът да е отрицателен. Главните доктори казаха, че в този случай е било важно да се действа по най-бързия начин и докато състезанието се спре, пилота вече трябва да е качен на медицинския хеликоптер. Не съм съгласен с обвиненията, че организаторите не показали червения флаг за да не се забави старта на Moto GP. Едва ли може да се търси такава конспирация, просто реакцията не беше особено адекватна и особено паническите и малко нехайни действия на маршалите наистина трябва да бъдат поставени от въпрос. И все пак ми е интересно какво толкова пречеше на съдийте да покажат червения флаг. Особно когато миналата седмица в Инди видяхме спряно състезание заради доста по-лека катастрофа, а тази неделя, буквално часове преди фаталния инцидент, в Нюрбургринг имаше червен флаг в Супербайк заради едно несравнимо по-леко падане. Италианските власт започнаха разследване по случая, но ми се вижда невъзможно от правна гледна точка да може да се назове конкретен виновник за каквото и да било. Състезателният директор Пол Бътлър ще трябва да изтърпи доста критики през следващите седмици, но едва ли постът му е под заплаха. Може би най-жестоката и най-злокобна ирония се крие в това, че последния смъртен случай в световния шампионат беше смъртта на Дайджиро Като в Сузука през 2003г. Томизава имаше изображение на номер 75 на екипа си, а трагичната катастрофа стана на завой, който е непосредственост до път, носещ името „Дайджиро Като”...

Yamaha_TDM900_GT

След подобен случай, обичайните състезателни радости, терзания, оплаквания изглеждат дребнави и незначителни, но шоуто наистина трябва да продължи, затова нека обърнем внимание на по-прозаичните събития от уикенда в Мизано.

За втора поредна седмица внушителната мощност на моторите на Хонда позволи на Дани Педроса да се бори за победата и дребният испанец използва възможността на максимум, спечелвайки две поредни състезания за първи път в кариерата си в кралския клас. Тази година Хонда изпревари всички, включително Дукати, в подобряването на мощността, но все още машината е прекалено агресивна на много места и докато това може би ще е перфектно за Кейси Стоунър следващата година, но през тази година състезателите имат затруднения с тази агресивност и единствено Дани Педродса успява да генерира цялостно високо темпо от мощния двигател. За това помага по-лекото тегло на испанеца, както и неговата специфична техника на пилотиране. Педроса най-рано от всички изправя мотора и съответно разполага с максимално широка контактна площ на задната гума за да може да се максимизират възможностите на двигателя. Дани не остави шансове на конкуренцията и в квалификацията, и в състезанието, като подобно превъзходство в Мизано, писта, която меко казано не е сред любимите му, показва, че мотоциклета на Хонда продължава да се развива с бясни темпове и поне в ръцете на Педроса е опасно оръжие.

 

n514371_PEDROSA1.preview_big

В най-бързата секция на пистата, Педроса имаше предимство от 12 км/ч пред Ямахите. Ако си спомняте, през 2007г. Стоунър беше по-бърз от Роси на правите с около 8 км/ч. Естествено това не е единственият решаващ фактор, защото за бърза обиколка е нужна гъвкавост, повратливост – качества, притежавани от иначе най-бавните мотоциклети на Ямаха. Другото забележително е, че тази повишена мощност в Хонда не идва за сметка за издържливостта. Всъщност именно Хондите дават най-малко дефекти и Педроса все още използва своя четвърти двигател, докато Лоренсо и Стоунър използват двигател номер пет. В Мизано Андреа Довициозо се бори с много повече трудности от съотборника си. В събота той промени настройките, концентрирайки се върху по-различно разпределение на тежестта, което само влоши нещата и направи предницата силно нестабилна. Довициозо финишира четвърти и все още е с надеждата, че ще кара в Репсол Хонда през следващия сезон. Досега се знаеше, че той е получил обещание от японския производител да бъде заводски пилот през идния сезон ако завърши в челната петица в шампионата. В Мизано лъсна истината, че всичко това е записано в официалния договор с HRC. Мениджърът на Дови се движеше навсякъде в падока с адвокат със себе си, размахвайки договора с Хонда, в който е описано, че ако след състезанието в Лагуна Сека Андреа е в топ пет, той получава не просто заводски мотоциклет. Симончели пилотира такъв, Елиас също разполагаше със заводски байк и резултатите липсваха. В договора на Довициозо е изрично описано, че той ще е пилот в заводски отбор ако горната клауза е изпълнена. А тимът на Фаусто Грезини не е такъв. Как хората от Репсол Хонда ще излязат от тази ситуация не е ясно.И като капак на всичко Дани Педроса все още няма контракт за следващия сезон и според последните спекулации, причината за това, освен заплащането, е желанието за клауза, гарантираща развитието на мотора през следващата година. Това е много странна клауза, защото самото дефиниране на думата развитие е безкрайно разтегливо и не знам как юристите ще се намесят в тези явно напрегнати преговори. Но и се вижда, че и двамата, и Лоренсо и Педроса, продължават да не подписват, защото знаят, че присъствието на другия на пазара означава свободно място в противниковия щаб и така си вдигат цената.

 

n514393_rossi_42.preview_big

Хорхе Лоренсо и Валентино Роси завършиха втори и трети, като напрежението между тях продължава да нараства. Според слухове, идващи от достоверен източник, на парти в Индианаполис, Роси е казал на няколко механици на Репсол, “продължавайте да биете, аз ще се погрижа другата Ямаха да е назад”. Дори казано на шега, това потвърждава студените чувства между Роси и Лоренсо, за които се говори от миналата година. Най-тъжен от всичко това е Масао Фурозава, който е главният архитект на възкръсването на Ямаха. Имам чувството, че с цялото си същество е очаквал Роси да приключи кариерата си в Ямаха и тези дразги, които идват месеци, преди Фурозава да се пенсионира, безкрайно силно го разочароваха. И най-важното е, че този назряващ конфликт ще мотивира големите босове в Ямаха да задържат Роси до края на декември и да не му позволят да тества за Дукати. От гледна точка на връзките с обществеността, Ямаха ще изглеждат като лошите, но това е малък данък за това да се попречи на червените.

 

n514394_Group01_0.preview_big

Лоренсо продължава да използва своя пети двигател и заради гръмнатия агрегат в Заксенринг, той трябва да наваксва, т.е. да изкарва по четири, вместо три състезания с един двигател. През седмицата стана ясно, че в Индианаполис Лоресно беше толкова изтощен не само защото леко е зарязал физическата подготовка през лятото, но и заради неработеща охладителна система на екипа. Същият проблем имаше и Дани Педроса, но той въобще не бе афектиран. Друга причина Хорхе да остане без енергия се крие в нещо много по-странно. Обикновено състезанията от Moto GP стартират в 14ч. местно време и повечето пилоти, включително Лоренсо, приемат витамини, хранителни, енергийни вещества в 13ч. Поради телевизионни съображения, организаторите преместиха стартовото време в Инди в 15ч., Хорхе не знаеше това и си изяде обяда два часа преди състезанието, което в тази нечовешка жега отслаби Лоренсо. Защо хората около него не са реагирали на стартовата промяна, нямам идея. В Мизано, той нямаше проблеми с физическото си състояние и Дани Педроса чисто и просто беше прекалено бърз за него.

 

В Дукати умора от паданията няма. Екипът на Стоунър оборудва двата мотора с двата модела вилки в съобота сутринта, а в квалификацията се върна към стария модел с диаметър от 42мм. Пак се получи падане, но Кейси изрази задоволство от поведението на мотора и каза, че на този етап вече е свикнал с тази пословична податливост на предната гума. Обещаващото темпо от квалификацията не се повтори в състезанието и завърши едва пети.

Емилиян Стойков

ЕВРОСПОРТ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни