MotoGP - кръг 11 - Сан Марино - анализ

09 Септември 2010

Ще запомним Мизано с трагичния инцидент, който помрачи уикенда и изпрати в траур целия керван със смърта на японската звезда от Moto 2 Шоя Томизава.

{youtube}F1co88CkICc{/youtube}

Преди да започна с обзора на събитията в кралския клас на италианската писта Мизано ще се спра на трагичния инцидент, който помрачи уикенда и изпрати в траур целия керван. Всички сме наясно какво се случи с японската звезда от Moto 2 Шоя Томизава след като падане причини удар със Скот Рединг и Алекс Де Анджелис. Томизава се прочу още като тийнейджър в японския шампионат и според много специалисти представляваше най-перспективният представител на своята родина от Дайжиро Като, който също намери гибелта си на състезателната писта. Шоя за винаги ще има място в историята – той спечели първото състезание в Moto 2 и се бореше за титлата в своя дебютен сезон в световен шампионат. Присъединявам се към цялата колегия в изказването на съболезнования към семейството и приятелите на този симпатичен и вечно усмихнат млад японец. Естествено, след подобна трагедия започват анализите на ситуацията и преценката дали всичко това е можело да бъде предотвратено.


n514454_2010-SPA-tomizawa2.preview_big

Реакцията е още по-остра заради ужасния факт, че това е четвъртия смъртен случай в мотоциклетно състезание за последната седмица. 13-годишният канадец Питър Ленц загина миналата седмица в Индианаполис, а в Манкс Гранд При (едно от престижните ТТ състезания, където опасността е откровено по-висока спрямо пистовите надпревари) с фатален завършек бяха катастрофите на двама пилоти. Действията на организаторите и маршалите в Мизано може да бъдат критикувани. Още преди да е ясно критичното състояние на Томизава всички специалисти реагираха остро, когато маршалите рязко качиха тялото му на носилката и в препускането към линейката се спънаха и изпуснаха едната част на носилката. При подобни инциденти винаги трябва да се предполага, че пилотът е с контузен врат, който трябва моментално да се обездвижи и много ме учудва това нехайство и тази необуздана припряност в действието на маршалите, които биват обучавани за това как да действат именно в такива кризисни ситуации. Безспорно най-големите критики са насочени към решението състезанието да продължи без никакво неутрализиране на пистата. Трудно е да се отговори на въпроса, дали червен флаг е щял да спаси Томизава. По-вероятно отговорът да е отрицателен. Главните доктори казаха, че в този случай е било важно да се действа по най-бързия начин и докато състезанието се спре, пилота вече трябва да е качен на медицинския хеликоптер. Не съм съгласен с обвиненията, че организаторите не показали червения флаг за да не се забави старта на Moto GP. Едва ли може да се търси такава конспирация, просто реакцията не беше особено адекватна и особено паническите и малко нехайни действия на маршалите наистина трябва да бъдат поставени от въпрос. И все пак ми е интересно какво толкова пречеше на съдийте да покажат червения флаг. Особно когато миналата седмица в Инди видяхме спряно състезание заради доста по-лека катастрофа, а тази неделя, буквално часове преди фаталния инцидент, в Нюрбургринг имаше червен флаг в Супербайк заради едно несравнимо по-леко падане. Италианските власт започнаха разследване по случая, но ми се вижда невъзможно от правна гледна точка да може да се назове конкретен виновник за каквото и да било. Състезателният директор Пол Бътлър ще трябва да изтърпи доста критики през следващите седмици, но едва ли постът му е под заплаха. Може би най-жестоката и най-злокобна ирония се крие в това, че последния смъртен случай в световния шампионат беше смъртта на Дайджиро Като в Сузука през 2003г. Томизава имаше изображение на номер 75 на екипа си, а трагичната катастрофа стана на завой, който е непосредственост до път, носещ името „Дайджиро Като”...

Yamaha_TDM900_GT

След подобен случай, обичайните състезателни радости, терзания, оплаквания изглеждат дребнави и незначителни, но шоуто наистина трябва да продължи, затова нека обърнем внимание на по-прозаичните събития от уикенда в Мизано.

За втора поредна седмица внушителната мощност на моторите на Хонда позволи на Дани Педроса да се бори за победата и дребният испанец използва възможността на максимум, спечелвайки две поредни състезания за първи път в кариерата си в кралския клас. Тази година Хонда изпревари всички, включително Дукати, в подобряването на мощността, но все още машината е прекалено агресивна на много места и докато това може би ще е перфектно за Кейси Стоунър следващата година, но през тази година състезателите имат затруднения с тази агресивност и единствено Дани Педродса успява да генерира цялостно високо темпо от мощния двигател. За това помага по-лекото тегло на испанеца, както и неговата специфична техника на пилотиране. Педроса най-рано от всички изправя мотора и съответно разполага с максимално широка контактна площ на задната гума за да може да се максимизират възможностите на двигателя. Дани не остави шансове на конкуренцията и в квалификацията, и в състезанието, като подобно превъзходство в Мизано, писта, която меко казано не е сред любимите му, показва, че мотоциклета на Хонда продължава да се развива с бясни темпове и поне в ръцете на Педроса е опасно оръжие.

 

n514371_PEDROSA1.preview_big

В най-бързата секция на пистата, Педроса имаше предимство от 12 км/ч пред Ямахите. Ако си спомняте, през 2007г. Стоунър беше по-бърз от Роси на правите с около 8 км/ч. Естествено това не е единственият решаващ фактор, защото за бърза обиколка е нужна гъвкавост, повратливост – качества, притежавани от иначе най-бавните мотоциклети на Ямаха. Другото забележително е, че тази повишена мощност в Хонда не идва за сметка за издържливостта. Всъщност именно Хондите дават най-малко дефекти и Педроса все още използва своя четвърти двигател, докато Лоренсо и Стоунър използват двигател номер пет. В Мизано Андреа Довициозо се бори с много повече трудности от съотборника си. В събота той промени настройките, концентрирайки се върху по-различно разпределение на тежестта, което само влоши нещата и направи предницата силно нестабилна. Довициозо финишира четвърти и все още е с надеждата, че ще кара в Репсол Хонда през следващия сезон. Досега се знаеше, че той е получил обещание от японския производител да бъде заводски пилот през идния сезон ако завърши в челната петица в шампионата. В Мизано лъсна истината, че всичко това е записано в официалния договор с HRC. Мениджърът на Дови се движеше навсякъде в падока с адвокат със себе си, размахвайки договора с Хонда, в който е описано, че ако след състезанието в Лагуна Сека Андреа е в топ пет, той получава не просто заводски мотоциклет. Симончели пилотира такъв, Елиас също разполагаше със заводски байк и резултатите липсваха. В договора на Довициозо е изрично описано, че той ще е пилот в заводски отбор ако горната клауза е изпълнена. А тимът на Фаусто Грезини не е такъв. Как хората от Репсол Хонда ще излязат от тази ситуация не е ясно.И като капак на всичко Дани Педроса все още няма контракт за следващия сезон и според последните спекулации, причината за това, освен заплащането, е желанието за клауза, гарантираща развитието на мотора през следващата година. Това е много странна клауза, защото самото дефиниране на думата развитие е безкрайно разтегливо и не знам как юристите ще се намесят в тези явно напрегнати преговори. Но и се вижда, че и двамата, и Лоренсо и Педроса, продължават да не подписват, защото знаят, че присъствието на другия на пазара означава свободно място в противниковия щаб и така си вдигат цената.

 

n514393_rossi_42.preview_big

Хорхе Лоренсо и Валентино Роси завършиха втори и трети, като напрежението между тях продължава да нараства. Според слухове, идващи от достоверен източник, на парти в Индианаполис, Роси е казал на няколко механици на Репсол, “продължавайте да биете, аз ще се погрижа другата Ямаха да е назад”. Дори казано на шега, това потвърждава студените чувства между Роси и Лоренсо, за които се говори от миналата година. Най-тъжен от всичко това е Масао Фурозава, който е главният архитект на възкръсването на Ямаха. Имам чувството, че с цялото си същество е очаквал Роси да приключи кариерата си в Ямаха и тези дразги, които идват месеци, преди Фурозава да се пенсионира, безкрайно силно го разочароваха. И най-важното е, че този назряващ конфликт ще мотивира големите босове в Ямаха да задържат Роси до края на декември и да не му позволят да тества за Дукати. От гледна точка на връзките с обществеността, Ямаха ще изглеждат като лошите, но това е малък данък за това да се попречи на червените.

 

n514394_Group01_0.preview_big

Лоренсо продължава да използва своя пети двигател и заради гръмнатия агрегат в Заксенринг, той трябва да наваксва, т.е. да изкарва по четири, вместо три състезания с един двигател. През седмицата стана ясно, че в Индианаполис Лоресно беше толкова изтощен не само защото леко е зарязал физическата подготовка през лятото, но и заради неработеща охладителна система на екипа. Същият проблем имаше и Дани Педроса, но той въобще не бе афектиран. Друга причина Хорхе да остане без енергия се крие в нещо много по-странно. Обикновено състезанията от Moto GP стартират в 14ч. местно време и повечето пилоти, включително Лоренсо, приемат витамини, хранителни, енергийни вещества в 13ч. Поради телевизионни съображения, организаторите преместиха стартовото време в Инди в 15ч., Хорхе не знаеше това и си изяде обяда два часа преди състезанието, което в тази нечовешка жега отслаби Лоренсо. Защо хората около него не са реагирали на стартовата промяна, нямам идея. В Мизано, той нямаше проблеми с физическото си състояние и Дани Педроса чисто и просто беше прекалено бърз за него.

 

В Дукати умора от паданията няма. Екипът на Стоунър оборудва двата мотора с двата модела вилки в съобота сутринта, а в квалификацията се върна към стария модел с диаметър от 42мм. Пак се получи падане, но Кейси изрази задоволство от поведението на мотора и каза, че на този етап вече е свикнал с тази пословична податливост на предната гума. Обещаващото темпо от квалификацията не се повтори в състезанието и завърши едва пети.

Емилиян Стойков

ЕВРОСПОРТ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Добавете коментар към статията

Ние използваме "бисквитки" (Cookies), за да подобрим функционалността на нашия уебсайт. "Бисквитки" които се използват за основната дейност на този сайт вече са генерирани. За повече информация посетете нашата Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree