MotoGP - Австралия, кръг 16 - анализ

21 Октомври 2010

Кейси Стоунър е поредния състезател, който обожава да кара вкъщи и този уикенд във Филип Айланд той спечели четвърта поредна победа

n516255_Podium01.preview_big

Обикновено пилотите, които карат у дома имат огромно предимство, защото познават всеки сантиметър от трасето и са навъртяли в пъти повече обиколки от конкурентите си. Кейси Стоунър е поредния състезател, който обожава да кара вкъщи и този уикенд във Филип Айланд той спечели четвърта поредна победа, като в целия този четиригодишен период той не е бил начело в рамките само на една обиколка и трябва да подчертаем, че това не беше през тази година. За разлика от повелите на традицията, Стоунър не се радва на това замайващо домакинско превъзходство, защото познава пистата по-добре от останалите. Напротив – още на 14 години той заминава за Европа, тъй като в Австралия състезателен лиценз се дава на лица, които са навършили 16 години. Затова когато Кейси беше на състезание в родината си, той бе доста неизвестен на широката аудитория, а тези, които бяха чували за него, не го обичаха особено, а някои дори го обявиха за предател заради честите му критики към липсата на финансова подкрепа в Австралия за развитието на млади мотоциклетни таланти.

 

n516197_STONER02_10.preview_big

И най-важното – цял живот Стоунър се състезава в Европа и по никакъв начин не познава Филип Айлънд по-добре от останалите, но въпреки това, всеки път когато стъпи на островното трасе, той се чувства безкрайно удобно върху мотоциклета и с темпото си втрещява дори състезатели от класата на Хорхе Лоренсо. През последните няколко години пилотите отправиха молби към Дорна за разместване на календара и прехвърляне на старта във Филип Айланд в началото на сезона, но това вероятно никога няма да се случи, защото в тази част от годината е австралийският кръг във Формула 1, а организатор на двете състезания е една и съща компания. Причината за тези молби е ужасното време, което вече няколко сезона посреща пилотите. Арктичния студ не подмина кервана и през 2010г. – силен вятър, зверски студ и дъжд объркаха графика в петък и съобота, като в двата дни за подготовка, пилотите разполагаха с една единствена тренировка на сухо. В неделя температурите леко се вдигнаха, но вятърът остана. След като спечели своя 25-ти пол позишън на връх 25-тия си рожден ден, Стоунър стартира отлично и още в края на първата обиколка се виждаше, че няма да има кой да го спре. Големите подобрения, които инженерите откриха преди Арагон отново влязоха в действие, а както много пъти сме виждали, Кейси няма нужда от перфектен мотор за да печели и за разлика от другите пилоти с Дукати просто се нуждае от мотоциклет, който е в рамките на желаното от него и когато австралиецът е психологически в играта, то трудно се намира кой да го победи. Особено в Австралия. И най-стряскащото за конкуренцията е, че никой не знае всъщност какъв е тавана на възможностите му тук – преднината от две секунди в края на втория тур унищожи нуждата от атакуваща тактика в оставащите обиколки. Стоунър е най-успешният представител на домакините тук, с четири победи, докато Мик Дуън има три, но Валентино Роси продължава да е краля на Филип Айлънд с пет първи места.

 

n516257_Group_1.preview_big

По ирония на съдбата Стоунър остана игнориран от режисьора на телевизионното предаване за сметка на неговия съотборник Ники Хейдън. Хлапето от Кентъки през цялото състезание се дуелираше с Валентино Роси, като италианецът продължава да бъде в центъра на събитията и да е магнит за всичко най-интересно в надпреварите. Квалификацията премина кошмарно за Роси – първо Алекс Еспаргаро го задържа и Доктора побърза да изрази недоволството си от това,  малко преди да завърши сесията Ники Хейдън падна точно пред него, а след този неприятен епизод започна да вали и Роси така и не можа да направи истински бърза обиколка, което го остави осми на стартовата решетка – класиране, което е най-слабо от Валенсия 2008 насам. На всичко отгоре потеглянето не мина по най-добрия начин, Роси се озова девети и за втора поредна седмица трябваше да си пробива път през колоната. За щастие изпреварванията във Филип Айлънд не са особено трудни, Вале за нула време стигна до третата позиция, доказвайки, че за пореден път в загрявката бяха направени големи подобрения по настройките, но вече Лоренсо и Стоунър бяха прекалено напред, а и Доктора нямаше да бъде оставен на спокойствие до последния метър от Ники Хейдън. Роси пак трябваше да се бори със зъби и нотки, пак трябваше да прилага доста агресивни маневри и пак трябваше да надвие съотборник – този път дойде ред на съотборника му за следващия сезон. В 25-тата обиколка Хейдън изненада Роси във фибата Хонда, изпревари го и използва по-голямата мощност на своето Дукати на старт-финала за да задържа италианската суперзвезда зад себе си, но както видяхме в последните две състезания, Валентино кара сякаш няма въобще какво да губи и всички бяха сигурно, че атака ще има. И наистина в последната обиколка, в същия завой Хонда, Роси грубичко се гмурна от вътрешата на Хейдън, отвори траекторията достатъчно, за да се наложи на Ники да се изправи и така контрата стана невъзможна. Едно блок изпреварване, което може да бъде определено като блестящо и дори чисто, особено щом потърпевшия Хедйън, за разлика от Лоренсо в Япония, не се оплака от действията на Доктора и дори го поздрави за решителността. Все още Хейдън си е единствено с подиума от Арагон и вече има четири 4-ти места, но тук наистина прояви джентълменство и се показа като истински състезател. А за Роси няма как да отбегнем факта, че има 13 подиума тук от общо 14 участия.

 

n516307_2010-aus-mgp-onBoard.preview_big

Вън от пистата една широко-известна публична тайна стана обществено достояние. След много обмисляне от Ямаха ще позволят на Валентино Роси да тества за Дукати в седмицата след състезанието във Валенсия. Това е най-логичното възможно решение за японците с оглед на нарастващото негодувание на широкат публика. Една забрана щеше да има още по-голям негативен PR ефект отколкото предварително предполагах, затова съм напълно съгласен с решението на Масао Фуросава. През последното десетилетие стана традиция отборите да не държат пилотите до края на декември и ги освобождават да тестват след финалното състезание, като единственото високо-профилно изключение бе случаят в който Хонда не позволи на Роси да тества за Ямаха. Тогава имаше много по-голяма свобода при изпитанията и настоящите ограничения обезмислят PR ударът, който щеше да налети върху Ямаха. Също така, с това развитие стават ясни плановете на Роси до края на сезона. Рамото продължава да му докарва проблеми и бързо да го уморява, но операцията няма да стане факт преди края на сезона и така Доктора няма да пропуска състезания. Голяма тежест падна от плещите на шефовете на Ямаха и след потвърждението на това, че догодина главен спонсор на тима ще бъде нискотарифната авиокомпания на Тони Фернандес – Air Asia.

n516132_DOVIZIOSO01_11.preview_big

Възможностите за победа на Репсол Хонда бяха сведени до минимум когато стана ясно, че ще трябва да се разчита само на Андреа Довициозо, който е в страхотна форма, но Филип Айлънд не е негова любима писта. Дани Педроса искаше да стартира, но естествено нямаше как това да се случи и за мен най-учудващото нещо този уикенд бе как не се намери човек, който да вразуми Педроса. Когато катастрофира и счупи своята ключица на три места, той заяви, че този път няма да прибързва със завръщането и ще остави тялото си да се възстанови. Но тук говорим за човека, който каза, че болкоуспокояващите вече не му действат достатъчно добре, защото честите контузии не му позволяват да спре да ги използва. И буквално дни след заканата за по-бавно връщане, Дани започна да се приготвя за участие във Филип Айлънд, което е безкрайно уморително с оглед на факта, че операцията се състоя в Испания и трябва да се прекосят огромни разстояния до Австралия. В крайна сметка Педроса не можа да се справи с болката, а решението му да се оттегли бе улеснено и от ужасните атмосферни условия. Така в рамките на няколко дни контузения Дани прекоси света на два пъти без това да е изпълнено с какъвто и да било смисъл. Не мога да си обясня как не се намери кой да го разубеди – независимо дали става дума за някой от близките му или някой в отбора, включително Алберто Пуч. Единствения куршум за Репсол Хонда бе Андреа Довициозо, но уикенда меко казано не се разви по план. В петък и събота го спря силният страничен вятър, като според самия Дови основната причина за това е позицията на тялото му върху мотоциклета. В неделя пак беше ветровито, но не чак толкова страшно и знаейки, че Довициозо по принцип не е квалификатор си помислих, че от него ще дойде голямата изненада и наистина в първите няколко обиколки младият италианец демонстрира темпо, потенциално достатъчно за третото място. Постепенно управлението на байка започна да се влошава и в третата обиколка Дови загуби няколко позиции едновременно. Все пак той остана на пистата, защото можеше да контролира мотора, но в крайна сметка това упражнение стана прекалено рисково и прибирането в бокса беше единственото резонно решение. Причината се крие в разместен амортисьор и вероятно това фатално преместване се е случило в загрявката, а причините все още се разследват. След две поредни втори места в Япония и Малайзия ставаше все по-реално да видим Андреа в борбата за третото място в генералното класиране, но след отпадането в Австралия той е пети, на 26т. зад третия Кейси Стоунър. Все пак представянето на Дови може да се окаже достатъчно за запазване на пилотско място в Репсол Хонда, а и след новината за договора на Ямаха с Air Asia, няма как да пренебрегнем вероятността Телефоника да подпишат със заводския тим на HRC и така мястото на Дови със сигурност да бъде спасено. Марко Симончели отново кара силно и дори се движеше трети в първата обиколка, а след като пред него минаха Роси и Хейдън, се бореше със Спийс до финала и поне според Фаусто Грезини Симончели не е имал възможност да се пребори с американеца са били изключително износените гуми на Марко.

 

Емилиян Стойков

ЕВРОСПОРТ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни