MotoGP - анализ на Гран-При на Катар 2012

12 Април 2012

Анализ на Емилиян Стойков/Eurosport за първия кръг от Световният Шампионат MotoGP на пистата Лосаил в Катар.

След пет месечно очакване световната мотоспорт общественост видя началото на голямото възраждане на Moto GP. Кралският клас в мотоциклетизма беше изправен пред тотален банкрут след като лавинообразно нарастващите разходи и скучноватите състезания създадоха една перфектна буря, която беше на път да унищожи любимия ни спорт. За щастие началото на 64-тия сезон в Moto GP е на път да преобърне тези представи. 800-кубиковата ера ще остане в историята като най-голямата грешка на организаторите и производителите. Грешка, която почти доведе до фатален край, но идването на 1000-кубиковите, заедно с подготовката за бъдещето в лицето на подклас CRT, позволява изникването на светлина в тунела. Освен, че това е стъпка в правилната посока във финансово-бюджетно отношение, за нас феновете най-важното е, че вероятно самите състезания ще станат несравнимо по-интересни, динамични и изпълнени с обрати и по този начин ще се върнем към последната златна ера, която приключи със завършека на сезон 2006-та. Откриващият кръг в Катар представляваше шоу, което стартира любопитно, имаше лек спад на напрежението в средата, а финалните акорди бяха повече от драматични.

thumb_motogp-qatar_2012_lorenzo_dani_stoner_action

Хорхе Лоренсо спечели за първи път на пистата Лосаил и доказа, че видяното в първите три предсезонни теста кореспондира с реалността. Новата Ямаха М1 по-добре износва гумите Бриджстоун, които са по-меки за този сезон заради множеството оплаквания от бавно загряване, рязко изстиване, много свирепи падания и жестоки контузии. През тази година се очаква гумите да навлизат бързо в оптимална работна температура, да дават добро сцепление в първата половина на дистанцията и след това то рязко да започне да намалява, като основните проблеми ще са на влизането в завоя. Байкът на Ямаха остава по-бавен в ускорението и при максимална скорост, но по-мекото износване на гумите, заедно с по-добрата гъвкавост на машината изравнява двата водещи производителя, като дори на моменти предимството ще бъде на страната на Ямаха. Вече тотално възстановен от контузията в ръката, Лоренсо редеше изключително константни обиколки от началото на състезателния уикенд. Както за всички стартове, от Бриджстоун доставиха два вида смеси и на Хорхе много бързо му стана ясно, че за неделя ще избере по-твърдия комплект след като меката задна гума започна да прегрява едва след четири тура. В състезанието Лоренсо направи солиден старт, откъсвайки се далеч пред останалите заедно с Кейси Стоунър и Дани Педроса. Дълго време Хорхе се движеше на второ място и беше принуден да раздвоява вниманието си докато преследва Стоунър и се отбранява от изненадващите атаки на Педроса. В заключителните километри темпото на Стоунър спадна жестоко и Лоренсо успя да го догони, като атаката не стана факт веднага, а испанецът правилно си даде кратка почивка, предпазвайки гумите, и броени обиколки преди финала спря по-късно за влизането в последния завой и въпреки, че беше по-бавен на ускорението успя да задържи световния шампион зад себе си.

thumb_motogp-qatar_2012_stoner_start

Преди началото на състезанието имаше голяма неяснота около възможностите на Кейси във втората половина. Новата Хонда не пасва добре на по-меките за този сезон гуми на Бриджстоун като това се изразява най-ясно в големи вибрации. За Стоунър, по време на свободните тренировки, те се появяваха в предницата при режим на спиране и задната част при отворен дросел. Уж отбора намери решение на тези проблеми, но промяна в настройките за квалификацията допълнително влошиха поведението на байка, като Стоунър беше видимо недоволен, обвинявайки отбора за загубеното време. За пресконференцията се успокои, но напржението можеше да се забележи лесно. От друга страна когато има наличност на вибрации, обикновено те намаляват с нарастването на изминатата дистанция. Това, заедно с по-агресивното износване на гумите от Хондата направи последните обиколки много трудни за прогнозиране и в крайна сметка на пук на гумите, които трябваше да бъдат решаващия фактор, здравословното състояние на Стоунър бе ключовият момент. За първи път от Силвърстоун преди две години, Кейси се оплака от arm pump. Това е схващане на ръцете, което се случва при голямо натоварване, когато се получава неправилна циркулация на кръвта в ръката – на практика кръвта напуска артериите в ръката с по-малка скорост от тази, която постъпва. Това увеличава налягането и се получава притискане на нерви и мускули. Получава се нечувствителност и втвърдяване на мускулите, съответно ръката става неработоспособна. Усещането започна да се появява при Стоунър още в началото и постепенно ставаше все по-нетърпимо. Според булшинството от специалисти една от причините за възраждането на този проблем са новите ръкавици на Стоунър, които трябваше да използва, защото старите вече бяха прекалено износени след постоянно ползване в рамките на седем месеца. Обикновено новите ръкавици са малко по-твърди и по-тесни и трябва известно време докато се поразчупят. Всеизвестно е, че когато Бен Спийс ползва нови ръкавици, неговият състезателен инженер Том Хаусуърт си слага същите ръкавици за да ги разшири и раздвижи. Освен това характеристиката на трасето е с голяма динамика, честа смяна на посоката с висока скорост и е по-логично да се получи arm pump. Машините в Moto GP са тежки, мощни и представляват истински зверове, затова подобна неразположеност те прави неспособен да се бориш с най-добрите дори когато си спечелил четири от шестте ти участия на пистата в кралския клас, какъвто е случаят със Стоунър. В последните обиколки той позволи и на Педроса да го задмине и така на едно от любимите си трасета завърши едва трети.

thumb_motogp-qatar_2012_action_pedrosa_lorenzo

За Педроса второто място беше истинско чудо. Електрониката не функционираше добре и за двете Репсол Хонди и безспорно това пречеше повече на испанеца. Сериозен грип го мъчеше през цялата седмица, трябваше да отговаря на унизителни въпроси около скандала с измамите по време на изпитите за яхтен лиценз, в петък пък направи много тежка катастрофа, като едва се измъкна без контузия, а за капак на всичко, когато по време на квалификацията влезе за смяна на мотора – втората машина, която работеше по-добре от първата така и не стартира след два опита. Съответно Педроса не само загуби ценно време, но беше принуден да кара с по-слабия байк. В загрявката част от настройките бяха променени, а в състезанието Педроса показа на какво е способен когато е здрав физически. Съществуват теории, че тази година ще е по-трудно на Дани, защото мотора е по-тежък, а той е най-дребния в колоната, но както се видя в Катар, това едва ли ще е фактор. При потеглянето е дори обратното, както видяхме в неделя – по-ниското тегло позволява по-устремно ускорение и с обичайната си светкавична реакция от стартовата линия Педроса направи страхотен старт от седмото място. Четири тура преди финала Дани дори се опита да поведе, но стратегията не се получи. Озова се зад Стоунър когато Лоренсо вече водеше и когато обиколка по-късно задмина съотборника си, контактът с пилота на Ямаха бе загубен.

thumb_motogp-qatar_2012_action_vrossi

Междувременно напрежението в отношенията между Валентино Роси и Дукати продължава да нараства. Италианският производител започва сезона с обновена версия на алуминиевото шаси, което видяхме за първи път на следсезонните тестове във Валенсия, а подобренията в поведението на байка са минимални. Усещането в предницата е по-стабилно, но недозавиването остава, а и задницата често е прекалено нестабилна, като dirt track стилът на Ники Хейдън по-добре компенсира това отколкото начина на каране на Роси. Лутането в Дукати се вижда ясно по много причини. Освен постоянните модификации на шасито от старт към старт, настройките по време на уикенда в Катар също срещнаха голямо изменяне. За първите тренировки байът беше, образно казано, по-къс от обикновено с цел по-стабилно и бързо завиване, но на излизането от почти всеки завой предната гума не оставаше върху асфалта и затова се наложи удължаване с цели 25мм. Допълнителни трудности за отбора създават противоположните желания, които имат пилотите към разпределението на тежестта – при Хейдън огромна част от тежестта е насочена към предната част, докато ситуацията при Роси е в другата посока. В състезанието той не приличаше на себе си и след като стартира 12-ти, последен от прототипите, се добра до десетото място и за първи път си позволи по-сериозни критики към отбора. „Дукати не последваха посоката, която им посочих, но аз не съм инженер и не мога да реша всеки проблем... слабостите в мотора не са се променили, както и моите молби. Този мотор не може да се кара и няма никакво значение на каква писта сме". Никога досега Доктора не си е позволявал подобни коментари и още по-лошо от това е, че сякаш започва и публично да губи вярва, признавайки, че му се е искало да се прибере в бокса, защото дори и да стане чудо и завърши шести, това по никакъв начин не го задоволява. Единствената причина да се мъчи до финала е респекта, който изпитва към момчетата с които работи. През миналата година в Катар Роси завърши седми на 16сек. А година по-късно, в една нова ера, която трябваше да означава прогрес, той записа десето място на 33сек. Има слухове, че Валентино е стигнал до там да копира настройките на Хейдън в отчаян опит да намери скорост, но и тази стратегия не носи успехите, които донесе подобно копиране от Хорхе Лоренсо и неговия инженер Рамон Форкада от времето когато Вале беше в Ямаха. Особено с нови гуми държанието на машината е ужасно и чак когато се поизносят баланса се подобрява, но това едва ли е утеха. Явно наистина Доктора подцени колко голямо предизвикателство ще бъде преминаването в Дукати, а и обстоятелствата се събират срещу него. И докато Роси губи надежда със светкавични темпове, Хейдън се чувства все по-удобно върху мотоциклета въпреки, че предсезонната му подготовка беше провалена от падането във Валенсия и последвалия тренировъчен инцидент. В крайна сметка Хлапето от Кентъки завърши шести и подобрението е видимо. Започва един страхотен сезон и явно Стоунър и Лоренсо ще бъдат главните действащи лица. Поне веднъж прогнози от зимата са на път да се сбъднат.

 

 

Емилиян Стойков
ЕВРОСПОРТ
снимки: motogp.com

 

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни