MotoGP - Гран При на Франция 2012 - анализ

24 Май 2012

Обзорен анализ на най-итересното за четвърти кръг от световният пистов шампионат - MotoGP на Емилиян Стойков/Евроспорт.

Светът на Moto GP никога няма да е същият след края на тази година. Кейси Стоунър шокиращо обяви своето оттегляне от спорта и обрече състезанието за голямата награда на Франция да бъде засенчено от неговото решение. Все пак събитията в Льо Ман предоставиха изключителна драма и поне за един ден мотоциклетната общественост говореше за случващото се на пистата, вместо взривното начало на трансферния период за следващия сезон. По-надолу ще се спра на случая със Стоунър, но първо трябва да се отдаде заслуженото на Хорхе Лоренсо, който спечели за трети пъти в кралския клас на пистата Льо Ман. Уикендът започна неприятно за Хорхе – невъзможност за стабилизиране на байка в завоите не му позволяваше да бъде дори в частична близост до Стоунър, но рязка промяна в разпределението на тежестта с преместване назад подобри чувството върху машината, особено на влизането във виражите.

big_lorenzo_spies_34

В неделя испанецът от Майорка не направи добър старт, но отличното ориентиране в наводнените условия му позволи да стигне до третото място. На спирането за двойния обратен завой “garage vert”, той мина отвън, стъпвайки на доста мокра част от пистата, но запази много висока скорост и от по-широката траектория изпревари наведнъж и двете заводски Хонди. Една екстремна, изключително смела маневра, която изглежда още по-куражлийска когато вземем под внимание факта, че на този етап моторът е с пълен резервоар, съответно е тежък и инертен, но въпреки това на спирането бяха изпреварени двама от най-бързите пилоти в шампионата. С други думи, тази атака изглежда още по-невероятна от онова двойно изпреварване, което Лоренсо приложи на Хондите в първите обиколки на Херес. С изключение на няколко тура по средата на дистанцията, Лоренсо държеше постоянна разлика спрямо останалите, като дори я увеличи към финала до над осем секунди и неслучайно повечето анализатори класират тази победа сред най-класните в кариерата на бившия световен шампион. Темпото на Лоренсо бе внушително, а преднината толкова голяма, че зрителите почти не го видяха в две трети от надпреварата.

big_1Rossi_Hayden_LeMans_42

Това, което почти засенчи новината за отказването на Стоунър беше възобновяването на враждата между австралиеца и Валентино Роси. За разлика от предишни борби с участието двамата титани, които често завършваха с катаклизми, тук битката протече професионално, хладнокръвно и не последвала размяна на остри думи. За да се стигне до този развой, Валентино задмина двамата пилоти на Тех 3 и успя да задържи темпото си доста високо през цялото състезание. Знаем, че байкът на Дукати бързо вкарва гумите в оптимална работна температура, затова чудесното представяне на Роси в началото не бе изненада. Нормата обаче не беше спазена по-късно, когато не се стигна до типичното изоставане във втората половина. Никой не си прави илюзии, че е настъпил обрат в развитието  на Дукати, дори самият седемкратен световен шампион. Дъждът винаги изравнява условията, а на мокро агресивният двигател на Дукати не достига до крайно високите си работни стойности и не е толкова унищожаваш баланса както на сухо. Инженерите в Дукати не са съвсем сигурни защо болонските машини се държат толкова по-добре в дъждовни условия и това е поредния мистериозен елемент, който превръща Дукатито в толкова трудно предсказуем мотоциклет. Естествено в мотоциклетните спортове техниката не е всичко, пилотът все още има водеща роля и тук идва приносът на Валентино Роси. За първи път от повече от година, той изглеждаше свеж, мотивиран, агресивен, решителен и езикът на тялото му ни напомни за най-добрите му години. По средата имаше няколко кризисни обиколки, в които времената на Доктора се влошиха, а причината не се криеше в тактическо решение, а в замъгляването на визьора, което беше отстранено с леко негово повдигане.

big_Rossi_Hayden_LeMans_37

Пораженията от загубеното време не бяха малки – Стоунър се откъсна и освен да го догони Роси трябваше наново да изпреварва Довициозо и Кръчлоу. Вале реши успешно всички тези задачи и за последно остана задминаването на Стоунър. Имайки в предвид отношенията между двамата, не е изненадващо, че дуелът се реши чак в последната обиколка. Роси направи един неуспешен опит, когато бе принуден да спре изключително късно в първия шикан и след като го стори отвори излизането си до там, че да изгуби току що спечелената позиция от Кейси. Но в началото на последната обиколка по същия начин той успя да се задържи в идеалната траектория, възползвайки се от това, че задната гума на австралиеца беше в доста лошо състояние. Тя се износи, заради честото превъртане и последвало прегряване в следствие на спирането на дъжда и бързото изсъхване на асфалта. И така за втора поредна година Роси се качва на подиума в Льо Ман, като второто място е неговия най-силен резултат в Дукати, а за Стоунър дъждът бе неприятна изненада на фона на тоталната доминация по време на сухите тренировки.

big_stoner_pedrosa_19

Дни след като обяви отказването си, Кейси Стоунър изглеждаше доста успокоен в неделното състезание, сякаш тежестта на света беше свалена от плещите му. Преди третия кръг в Ещорил, Кейси нападна журналистите за разпространяване на слухове, че ще прекратява кариерата си, но ето, че в крайна сметка първоначалната информация се оказа вярна. Вероятно световният шампион е дискутирал бъдещето си с хората в Репсол Хонда след Гранд При на Испания, като вероятността от отказване е била спомената и иберийските медии са разбрали за това. Трудно е да се каже от кой точно е изтекла тази информация и какви са били подбудите. Логично е да предположим, че това може да е стратегия на Хонда за това Стоунър да бъде притиснат да подпише договор за следващия сезон, но медийната вихрушка обърна този блъф срещу HRC и на Кейси беше напомнено това, което той най-силно недолюбва – отношението на мотоциклетната общественост към него. Отношение, което той смята за некоректно и прекалено критично. Така че бурята имаше противоположен ефект ако наистина притискането на Стоунър е бил желаният ефект. Факторите, които доведоха до това крайно решение са многобройни, а началото на сагата може да бъде проследено до 2009г. Тогава уж мистериозна болест провали целия му сезон, а когато пропусна няколко състезания, опитвайки си да се възстанови, бяха повдигнати въпроси за неговата отдаденост и още тогава стартираха спекулациите, че може да прекрати кариерата си преждевременно. Проявеното недоверие, въпросителните около неговите хранителни и тренировъчни навици, навлизането в личното му пространство провокираха изключително силно негодувание. Стоунър се чувстваше недооценен още две години по-рано, когато анализаторите ревнаха, че е спечеил титлата благодарение на по-силното Дукати, а не заради почти уникалните пилотски умения, които му помогнаха да надвие Валентино Роси. Дали наистина всички бяха на това мнение не е от значение, важното е, че Стоунър възприемаше нещата по този начин. Това обществено недооценяване винаги го е тормозело – и когато беше в Дукати и когато премина в Репсол Хонда.

stoner_press_motogp_frenchgp_2012

Все пак нека не забравяме, че и миналата година бе поставен огромен акцент върху това, колко силна и ултра стабилна беше машината – едва ли не, тя пак беше решаващият фактор. Светлината на прожекторите, звездният статус на световния шампион, спонсорските коктейли и прояви, това никога не се е нравело на Кейси. За него удоволствието е докато се състезава, докато е върху мотора. Всичко друго е нежелателно разконцентриране от основното му задължение. Той няма кой знае колко близки приятели в падока, просто защото не го желае – по-голямата част от времето си прекарва или с Адриана или с младите австралийци, които карат в купата за новаци за Ред Бул. Казвам всичко това за да илюстрирам защо ще е по-лесно за Кейси да се оттегли отколкото би било за повечето от неговите колеги. Две световни титли и спечелени суми, които осигуряват бъдещето на дъщеря му Алесандра, са свидетелство за изпълнени цели. Принципно имам големи съмнения към искреността на спортни суперзвезди, които на млада възраст обявяват, че никога няма да се върнат. Пред нас има прекалено много примери за обратното. Но според всички, които са се докосвали до него и начина му на мислене, животът в Moto GP няма да му липсва, тихото ежедневие няма да го накара да се върне и затова е безмислено да се надяваме, че това ще стане. Той продължава да твърди, че раждането на дъщеря му няма нищо общо. Може и така да е, но за напред, дори и да е имало някаква възможност за завръщане, с нейното идване на бял свят, тази възможност се заличава. И това е трагедия за нас феновете. Независимо дали ви е любимец или абсолютния антихрист, никой не може да отрече изумителния талант на Стоунър. Неслучайно само той успя да обуздае чудовището от Болоня, неслучайно има победи на всяко действащо в шампионата трасе и неслучайно от Хонда хвърлиха всичко за да подпишат с Кейси независимо от нежеланието му да участва в спонсорски прояви. Moto GP ще се лиши от един от най-големите шампиони в историята. Факт е, че за разлика от Роси, Стоунър не празнуваше атрактивно, не си играеше на котка и мишка с конкурентите, когато виждаше, че има огромно предимство, а вместо дова ги размазваше, създавайки впечатлението, че състезанията са невиждано скучни. Но пък той винаги е говорил без филтър и никога не е крил истинското си мнение. А в момента според него спортът се развива в грешната посока и това не е само заради навлизането на CRT байковете, а е и заради това критично отношение на обществеността към него, към което толкова често се връщаме. Тази година ще гледаме Стоунър за последно и сега е моментът да му се насладим, да го оценим максимално, защото няма да имаме втора такава възможност. И не се знае колко време ще измине докато се появи пилот с неговата класа. А какво ще се случи с пазара на пилотите? Истината е една – възможностите са почти безброй и толкова рано всяка спекулация би била прекалено предварителна. Може да се случи всичко, затова всеки резултат, всяко класиране носи в себе си допълнително значение. Нещо, от което едва ли Кейси Стоунър се вълнува.

 

Емилиян Стойков

ЕВРОСПОРТ

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни