РШЕ: Пламен Янков печели морския кръг

02 Октомври 2010

Следващият кръг е на 23-24 октомври в Шумен

 

 

За първи път от началото на Републиканския шампионат по Ендуро отборната надпревара спечелиха „Моторекс Мотобум“ - Варна. Със същия брой точки, но на второ място се класираха MG Racing – София, а безспорните фаворити - „Луда Работа“, Стара загора, завършиха пети кръг на трето място.

 Това обаче съвсем не беше краят на състезателния ден, защото предстоеше купа „Несебър“. В нея участие можеше да вземе всеки, който има смелостта да се изправи срещу най-добрите в Ендуро-шампионата. При мотоциклетите купата спечели Николай Йовчев, който зарадва публиката с истинско зрелище и атрактивни скокове, а в клас АТВ майсторски умения показа източневропейският шампион от 2009-та Николен Кушев, който стана и победител в състезанието

Казанлък, Габрово, Добринище, Търговище... Републиканският шампионат по Ендуро се разхожда из едни от най-живописните кътчета на България. Разнообразната природа на страната ни предлага различни изпитания за състезателите, а числеността и интересът на публиката са равностойни на състезанията от националните първенства по мотокрос, супермото или мотоциклетизъм на писта. Всъщност организаторите на петия кръг от РШЕ са по-познати на феновете на високите скорости с участието си в тези дисциплини.

 

Миналата година в разгара на лятото уникално състезание по Супермото в центъра на Слънчев бряг събра очите на туристите, а домакините от „Несебър Мото“ са убедени, че точно това е начинът да се популяризира мотоспорта. Този сезон небезизвестният несебърски клуб реши да дебютира и в Ендуро-шампионата, но за съжаление идеята зрелищен пролог да се състои отново в центъра на комплекса, не бе одобрена по различни причини.

 

pl_1

 

Досега кръговете се провеждаха в планински райони, богати на естествени Ендуро елементи. На 25 и 26 септември пети кръг от РШЕ предложи на състезателите ново предизвикателство – напълно различно, но също толкова технично трасе. „Несебър Мото“ избраха за център на състезанието село Порой, което преди около 6 години бе редовен домакин на кръг от републиканското първенство по мотокрос. Така домакините не съмо върнаха изцяло пясъчното, трасе в календара на Федерацията по мотоциклетизъм, но чрез отделното от шампионата състезание за купа „Несебър“ срещнаха в пряк сблъсък някои от най-добрите ни мотокросисти с Ендуро-състезателите.   

  

 

I ден

   

В събота пилотите от клас „Експерт“ трябваше да изминат 4 обиколки, включващи два Ендуро теста и за пръв път истински, изцяло пясъчен Крос тест.

 

Първото преминаване през трасето в с. Порой спечели Станислав Стоянов, който почти през целия ден поддържаше трети времена в тестовете. В общия сбор от всичките девет скоростни етапа, състезателят на „Екометал Рейсинг Тийм“ успя да победи с една секунда основния си конкурент Пламен Янков (“Моторекс Мотбум”), но заради проблем при преминаване на водното препятствие, Стоянов направи закъснение от една минута на ЧК, което го изпрати на третото място за деня.

 

mi_1

Нямаха много късмет състезателите на „Луда работа“, Стара Загора. В отсъствието на многократния им шампион, от клуба разчитаха на добро класиране от другите звезди. 16-годишният Мартин Иванов показа страхотна скорост, поведе с над минута след първите три скоростни отсечки, но падна тежко, контузи коляното си и отпадна. Николай Мартинов пък, сняколко много добри преминавания на ЕТ “Каменна река” се оказа с най-добро време на специалните тестове, но заради технически проблем направи 9 минути закъснение на ЧК. „Сървайвъра“ си „спечели“ още час наказание като обърка посоката на движение и това го изпрати на последно място в събота.

 Пламен Янков отново показа стабилна езда. Състезателят на “Моторекс Мотобум” не допусна закъснения в ЧК, даде най-добро време в Крос-теста на втората обиколка и през целия ден се движеше измежду първите пет, което му бе достатъчно, за да се класира втори.

 

В отсъствието на водача на шампионата Георги Тодоров – Кокера, победител след 9-те специални теста в събота стана Михаил Митов от MG Racing, който въпреки че не бе доволен от малкото време за „почивка“ на ЧК, успя да се опази от закъснения. Младият му съотборник Андон Чулев нямаше късмет и сериозен проблем с гумата го извади от състезанието още в първата обиколка.

 

mm_1

Интересно бе участието на Ганчо Георгиев “Несебър Мото” (шампион в клас МХ2 за 2008), за който това е първо състезание по Ендуро. Скоростта на пилота на домакините особено в Крос теста не беше под съмнение. Местният състезател обаче срещна сериозни трудности, както с изкуствените препятствия, така и с правилника. Той натрупа 6 минути закъснения и 6 минути предверения на ЧК, което предреши крайното му класиане и го нареди на седма позиция въпреки няколкото му времена в топ три и победата в Крос теста на последната обиколка.

 

gg_1
  

В клас „Хоби“ уникално състезание направиха Димитър Йорданов (“АМК Ботевград“) и Венелин Стоянов (“MG Racing”), които в края на деня, след близо 150 състезателни километра и почти 36 минути общо състезателно време в специалните тестове, бяха разделени от по-малко от секунда! Тройката допълни Диян Стоянов (“МСК Шумен”). Временния водач Иван Минков приклчи участието си в състезанието още в първата обиколка, когато заедно с Йоан Иванов (“АМК Ботевград“) изпитаха дълбочината на едно водно препятствие и останаха там.

 

ds_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този път дамите нямаше за какво да се оплакват. Различно трасе и различни времена между часовите контроли, както и различна обща дистанция бяха подготвени за тях. Денка Йорданова ("Риск клуб Габрово") и Габриела Мартинова ("Крейзи джоб" -Ст. Загора) завършиха без проблем състезанието и преминаха целите две обиколки и близо 90 км. Само Биляна Мартинова заради контузия трябваше да прекрати участие.

 

При АТВ-тата бургазлията Стоян Козаров (Vromos) продължава с отличните си изяви и спечели първия състезателен ден, оставяйки на повече от 5 минути втория Мирослав Дочков (МСК „Хард Райдърс“). Трети финишира Дончо Цанев (“Офроуд клуб Севтополис“, Казанлък), следван от водача във временното класиране Красимир Колев (“Екстрийм Тойота Венци“, Габрово).

  

 II ден

 

С кратък, но обилен валеж посрещна състезатели и фенове село Порой в неделя, когато се състоя традиционният Ендурокрос. В клас „Експерт“ организаторите разрешиха участие да вземе и Николай Йовчев – един от най-добрите ни състезатели в клас МХ1 на националното първенство по мотокрос. Пилотът на „Ринг“ клуб Айтос пое лидерството от самото начало на надпреварата, „прелетя“ по-голямата част от изцяло пясъчното трасе и въпреки Ендуро препятствията финишира първи, но тъй като не е лицензиран като Ендуро състезател, не получи точки за кръга от РШЕ.

 

ny_1

Първи от Ендуро състезателите отново беше Андон Чулев, който за пореден път показа добра мотокрос подготовка. В първите обиколки, младият пилот на няколко пъти размени позицията си с един от най-опитните – Николай Мартинов, но след средата на състезателната дистанция, успя натрупа преднина и завърши първи. Побдата в неделя обаче му стигна едва за 9-то място в крайното класиране, заради отпадането предния ден.

as_1

„Сървайвъра“, от своя страна, получи отново технически проблем със скоростите на своето БМВ и отстъпи още една позиция. Пламен Янков отново без излишни рискове и със много стабилно представяне завърши втори, пред Станислав Стоянов и Михаил Митов, който дали заради лошия старт или заради по-малката кубатура на своята Хонда, не успя да се пребори за втора победа за 2010.

 Така пети кръг от РШЕ в клас „Експерт“ спечели Пламен Янков („Моторекс Мотобум”), а втори в крайното класиране остана победителят от събота Михаил Митов („MG Racing”). Третото място зае Станислав Стоянов („Екометал рейсинг тийм”), следван от Николай Мартинов и Гълъбин Колев.

В клас „Хоби“ Венелин Стефанов (MG Racing) изпревари с почти минута победителя от събота Димитър Йорданов (АМК „Ботевград“). С трето място в неделя лидерът във временното класиране на шампионата Иван Минков добви още няколко точки към актива. Няколко състезатели в този клас бяха дисквалифицирани заради заобикаляне на няколкото изкуствени “гумени” и “дървени” препятствия, в това число и Диян Стоянов (“МСК Шумен”), който иначе щеше да стъпи на подиума за първи път.

В клас "Жени" Габриела Мартинова с помощ от сестра си, която въпреки контузията се нареди на второ място в ендурокроса, успя да вземе реванш от конкурентката си от Габрово и грабна златния медал в общото класиране.

При АТВ-тата Стоян Козаров поведе от старта и финишира първи, а втори завърши Мирослав Дочков (МСК „Хард Райдърс“). Явно пясъкът не е сред любимите настилки на Красимир Колев (“Екстрийм Тойота Венци“), който трябваше да се задоволи с третото място.

 

koz_1

За първи път от началото на Републиканския шампионат по Ендуро отборната надпревара спечелиха „Моторекс Мотобум“ - Варна. Със същия брой точки, но на второ място се класираха MG Racing – София, а безспорните фаворити - „Луда Работа“, Стара загора, завършиха пети кръг на трето място.

 Това обаче съвсем не беше краят на състезателния ден, защото предстоеше купа „Несебър“. В нея участие можеше да вземе всеки, който има смелостта да се изправи срещу най-добрите в Ендуро-шампионата. При мотоциклетите купата спечели Николай Йовчев, който зарадва публиката с истинско зрелище и атрактивни скокове, а в клас АТВ майсторски умения показа източневропейският шампион от 2009-та Николен Кушев, който стана и победител в състезанието

kush_1

 

С организирането на пети кръг от РШЕ „Несебър Мото“ поеха известен риск, но се справиха успешно като за първа година. Сега е време състезателите да се съсредоточат в подготовката си за шести кръг от националното първенство, който ще се проведе в Шумен на 23 и 24 октомври. Конкуренцията определено ще е голяма, тъй като състезанието ще е валидно и за източноевропейския шампионат.

 

КОМЕНТАРИ:

 

Пламен Янков:

 

„Получи се добро състезание. На мен лично ми хареса. Може би много хора не бяха доволни, тъй като времената между часовите контроли бяха твърде сбити. От друга страна каменистият терен не е за всеки. В събота във втория тест – „Каменна река“ скъсах 2-3 спици, но го забелязах едва в третия. Това беше причината да дам най-слабо време там. Вторият ден пистата беше перфектна, много хора не са карали на такава настилка, но е добре да има по-различни трасета. Стартирах от 7-8 позиция, карах близо до „Сървайвъра“, който обаче в четвъртата обиколка получи повреда на скоростите. Успях да настигна Ади, но на мен пък ми изчезна съединителя и финиширах трети без съединител. Радвам се, че успях да спечеля.“

 

Михаил Митов:

 

„В събота... Камъни, камъни, камъни... Колкото до настилката, на пясък не се кара трудно, но е малко по-различно. Ендурокросът беше супер, препятствията бяха лесни, мотокросът преобладаваше, логично е мотокросистите да се представят по-добре.Варна станаха първи в отборното този път, представиха се добре.”

  

Андон Чулев:

 

 „Отново организацията по състезанието беше идеална! За първия ден няма какво да кажа тъй като имах технически проблеми с мотрора и не успях да финиширам, но поне това което карах и видях бяха хубави равни пътища между тестовете , крос теста беше идеален, ендуро теста беше само камани което се оказа много добре за мен ,защото карам с мусове и не пукам гуми. Беше интересно и технично. Втория ден беше много забавно. Трасето беше повече мотокрос отколкото ендуро. Имаше инересни гонки между мен Ники сървайвъра и Пламен от Варна. Най - много ме е яд ,че не се пуснах за купа Несебър. Този път проблема беше в мен-имах температура и не се чувствах добре да карам отново. Като цяло формата на състезанието беше супер!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни