Дакар 2011 - преди старта на адската надпревара

31 Декември 2010

Hell`s gate, Erzbergrodeo, ISDE, Red Bull Roaniacs, AMA Endurocross, Rally of Maroco.... Днес разнообразието на екстремни Ендуро състезания е огромно!

По-малко от ден до "Дакар 2011"

 

 

 

 


Hell`s gate, Erzbergrodeo, ISDE, Red Bull Roaniacs, AMA Endurocross, Silk Rally.... Днес разнообразието на екстремни Ендуро състезания е огромно!

Нито една от тези надпревари обаче не може да се сравни с най-жестокия и мащабен оф-роуд маратон в света – рали „Дакар“. Безспорно „Дакар“ си остава „Еверестът на ралитата“, най-зрелищното състезание на планетата, изтискващо до краен предел възможностите както на състезателите, така и на машините.

 

d25_21669945

 

Утре - 1 януари стартира „Дакар 2011“ - 33-тото издание на адската надпревара за трета поредна година ще изправи пилотите пред предизвикателствата на Южна Америка. Все още съществуват неотъпкани пътеки из Аржентина и Чили, а природата на този загадъчен континент определено има какво да предложи.

От две седмици в Южна Америка кипи трескава подготовка за ралито. Миналата година отразихме подробно всеки един етап от мотоциклетната надпревара на „Дакар 2010“, така ще направим и тази. Тя обаче ще е малко по-специална, тъй като за пръв път в историята на „Дакар“ ще се развее българският флаг. Тодор Христов и Петър Ценков ще вземат участие в надпреварата с АТВ, но тук ще проследим само мотоциклетноно състезание. Повече инфо за нашите пилоти може да намерите в сайта на MotoX.project-x.bg.

 

d06_21591813

Започваме с маршрута и състезателите, а в хода на ралито се надяваме да има и приятни изненади с международен характер.

 

Дакар 2011 – Маршрутът

 

Връщайки се година назад, виждаме, че маршрутът за сезон 2011 е малко променен. Естествено, участниците няма да пропуснат дюните на Фиамбала, пустинята Атакама и вълнуващото спускане към Икике. Към менюто за 2011-та обаче са добавени и 5 нови аржентински провинции, а керванът ще се доближи значително до границата с Боливия. От там те ще се насочат към Арика, където Чили граничи с Перу.

Давид Кастера – спортният директор на безмилостната надпревара е категоричен, че екипажите ще трябва да са още по-добре подготвени по отношение на навигацията в сравнение с миналата година. 430 превозни средства ще се опитат да завършат невероятните 9000 км, 5000 от които по часовник! 186 мотоциклета, 33 АТВ, 146 коли и 68 камиони, управлявани от пилоти от 51 страни. Теренът е изключително разнообразен – той предлага всичко от шосета, дюни, солидна порция червен пясък, гористи терени и различни оф-роуд трасета.

 

 twocards

 Отляво - "Дакар-2010", отдясно - "Дакар-2011"

 

Решихме да залепим двете карти една за друга, за да видите нагледно разликите в маршрута през 2011. 13 етапа ще предложи на състезателите рали „Дакар“, най-дълъг от които е 7-мия етап от Арика до Антофагаста. Той включва 208 км шосе и 631 км по часовник, разделени на два специални етапа в опасна близост до Тихия Океан. Състезателите ще се доближат много до границата с Боливия, в един от етапите ще се изкачат на надморска височина 4 800 м, а приключението „Атакама“ ще представлява преход от Икике до Арика – последният град преди границата с Перу.

 

dakar2010_2

Това предлагаше част от трасето в етапа Буенос Айрес - Кордоба миналата година

 

Рали „Дакар“ стартира от Буенос Айрес, но разминаванията започват още в началото на надпреварата. Докато миналата година първият етап беше 349 км-ият преход до Кордоба през Колон, то тази пилотите ще се отправят първо към Виктория. През 2010 изпитанията започнаха от самото начало с 219 километров специален етап. Този път обаче организаторите от ASO са решили да въведат нулев етап, при който да не се засича време, за да могат феновете на оф-роуда в Аржентина да се насладят на своите любимци.

 

Дакар 2011 – новите правила

 

Не само маршрутът е променен за „Дакар 2011“, а и правилата. Тази година всички мотоциклети ще бъдат с работен обем на двигателя 450 сс, а не както миналата година, когато 690 сс машини бяха снабдени с рестриктори. Ще бъде много интересно да видим как ще се справят пилотите на големите КТМ и дали ще срещнат трудности например с дюните на Фиамбала. Освен това организаторите от ASO ще направят нов опит да изравнят бензиновите и дизеловите двигатели, като бензиновите ще могат да използват 6-степенни трансмисии, докато дизеловите си остават ограничени до 5-степенни скоростни кутии.

 

450cc_aprilia

Всички мотоциклети тази година ще бъдат 450 сс

 

Корекции ще има и в системата за навигация. Спортният директор на „Дакар“ Давид Кастера заяви, че екиажите ще трябва да са още по подготвени през 2011-та.  Досега точките за позициониране (WPM) бяха активни, при положение че екипажът се намира на минимум 3 километра до всяка една от тях. През 2011 г. обаче разстоянието е намалено на 400 метра. Промяната цели екипажите да следят по-прецизно пътната книга и да не се осланят толкова на GPS навигацията.

 

Дакар 2011 – някои от топ отборите:

Общо 186 мотоциклета наброява стартовия списък за „Дакар-2011“. Него може да видите под статията.

 

КТМ. 63 мотоциклета КТМ ще застанат на старта на рали „Дакар“ утре.Австрийците участват в надпреварата от самото й създаване през 1979, като от този момент имат общо 9 победи.

С Марк Кома (Marc Coma), Сирил Депре (Cyril Despres), Жуан Педреро (Juan Pedrero) и Рубен Фариа (Ruben Faria) в състава си заводският тим на КТМ безспорно остава фаворит за титлата на „Дакар“ през 2011.

 

red-bull-team

Свикнал на големите 690 сс мотоциклети, този сезон Марк Кома ще трябва да измине внушителните 9000 км с 450 сс машина.

Испанецът дебютира в „Дакар“ през 2002, когато кара мотоциклет CSV, но не завършва, поради технически проблеми. Присъединява се към КТМ през 2003 и впечатлява австрийците, финиширайки трети в няколко етапа още първия сезон. За много кратко време Кома става един от сериозните участници в адската надпревара. Той печели рали „Дакар“ през 2006-та в Африка и през 2009-та в Южна Америка.

Жуан Педреро Гарсия (Juan Pedrero Garcia)пък е съотборник на Марк Кома в Team MRW Red Bull. Той започва да кара КТМ през 2008-ма, а през 2010 завършва 10-ти рали „Дакар“.

Вторият топ състезател в редиците на КТМ е шампионът от 2010 Сирил Депре, който ще има нелеката задача да защити титлата си. Французинът е едва 13 годишен, когато се състезава за пръв път в клас 80 сс. В продължение на 10 години кара трайъл, след което се запалва по ралитата. Дебютът му в „Дакар“ е през 2000 година, завършвайки на 16-то място и втори в категорията си. През 2001-ва завършва 12-ти, като същата година печели и първия си етап. Депре никога няма да забрави 2005-та, когато за пръв път става шампион на „Дакар“.

 

cyril_Dakar_guy_2011

Португалецът Рубен Фариа (Ruben Faria) ще помага на Сирил Депре в „Дакар-2011“. Роден през 1974-та, Рубен започва състезателната си кариера в Португалското първенство през 82-ра, печелейки няколко мотокрос и ендуро национални титли. Негово любимо състезание обаче определено е рали „Дакар“, в което най-голямото му постижение са няколко спечелени етапа, а целта му за 2011 е челната петица.

Мотоциклетът КТМ 450 Rally е специално проектиран за рали „Дакар“, съобразен с изискванията на организаторите всички участници да карат 450 сс машини. Той бе представен на публиката за пръв път на изложението EICMA през ноември и тестван успешно от Сирил Депре, който спечели титлата в Рали Мароко.

 

BMW Motorrad by Speedbrain

 

Вторият европейски отбор, който ще ви представим е BMW Motorrad by Speedbrain, основан през 2006. В неговия състав влизат Франс Верхойфен (Frans Verhoeven), Паоло Гонкалвес (Paolo Goncalves), Хосе Хелио Гонкалвес Родригес Филхо, по известен като „Зе Хелио“ и Педро Биянки Прата.

 

Именно Верхойфен подготвяше новия BMW G450 RR през цялата година. Роден на 07.11.1966, Франс е многократен шампион по трайъл на Дания, завършва 16-ти първото си участие в „Дакар“, през 2009-та се придвижва до 8-мото място, а първият си етап печели миналият сезон с BMW 450.

“Зе Хелио“ заменя контузилият се точно преди рали „Дакар“ Давид Фретиние. Фретиние, който е най-новият член на немците, финишира втори в жестокото рали през 2009-та и в продължение на десетилетие се състезава с 450 сс Yamaha. За съжаление няма да го видим в 33-тото издание на „Дакар“, а би било много интересно как човек с толкова опит на 450 сс, ще се справи с конкуренцията, която също трябваше да намали кубиците. Роден на 16 март 1979-та, „Зе Хелио“ е 5-кратен шампион на Rally Sertoes и най-добрият американски състезател, участвал в „Дакар“. Той завършва 12-ти през 2009-та и трети в категория 450 сс.

 

 

HUSABERG

 

Тази година за Husaberg имат трима състезатели. Един от тях е Томас Берглунд (Thomas Berglund), който в средата на декември представи и новия си мотоциклет. Тимът ще се нарича Team Scandinavia и ще включва още Пол Ардерс Уливалсете и дебютантът в „Дакар“ Рони Бодингер. 37-годишният Бодингер има няколко изяви в Tuareg Rally – 10-то място през 2010 и 15-ти през 2008-ма, целта му сега ще е да завърши „Дакар“.

 

Ronnie_Bodinger_in_dunes

Предишните години Берглунд кара за КТМ, като през 2007-ма завършва на 19-то място, през 2008-ма е 15-ти, през 2009 не успява да финишира, а най-доброто си класиране прави миналия сезон – 12-то място. Неговата цел в тоза издание на „Дакар“ е да атакува първите 10, като според него, никога преди не се е чувствал толкова добре подготвен за опасната надпревара.

 

YAMAHA

 

С деветте си победи в „Дакар“ от 1979-та насам, Yamaha без съмнение са един от основните конкуренти на КТМ за титлата и през 2011. Това става благодарение на легендата Стефан Петерханзел.

 

Helder_Rodrigues

Отборът на Team Yamaha Racing France Ipone включва Хелде Родригес(Helder Rodriguez), който тази година завърши втори в Мароко, испанецът Жорди Виладомс (Jordi Viladoms) и французите Oliver Pain и Дейвид Барът (David Barrot). Най-големите надежди тимът залага най-вече на португалецът, който завърши на четвърто място 32-рото издание на надпреварата, провело се миналата година. През 2009-та беше на пето място, а през 2010-.та не е пропуснал да се качи на подиума в големите рали надпревари. Така пилотът на Yamaha има отлични шансове да влезе в челната тройка и този сезон. 31-годишният Родригес е европейски шампион по Ендуро за 2010 и ще кара Yamaha WR450F.

jordi_viladoms_1

Най-доброто постижение на Жорди Виладомос е 7-мото място, но францизинът има в арихва си и един спечелен етап. Оливър пейн пък е другият топ състезател по Ендуро на Франция с 9-то най-добро постижение в „Дакар“.

 

 

Honda Europe

С пет мотора ще участва отборът на Honda Europe в рали „Дакар“, а в състава на тима влизат американецът Куин Коуди (Quinn Cody), холандецът Мирджам Пол (Mirjam Pol), руснакът Алексей Наумов (Alexey Naumov), пилотът на Казахстан Вадим Питиляк (Vadim Pityliak) и полякът Кристовър Джармуз (Christopher Jarmuz). Куин Коуди не е случаен състезател – американецът спечели тазгодишното издание на Baja 1000, чийто стартов списък наброяваше над 300 участници от 19 страни.

 

honda_europe_2

 

Китайски състезатели в „Дакар“ 

Тази година в мотоциклетната надпревара на „Дакар“ ще вземат участие и двама китайски пилоти - Su Winmen и Han Baohua на мотоциклети Jincheng.

 

 

Гледайте да изтрезнеете по-бързо след Новогодишната нощ, защото рали „Дакар“ стартира след по-малко от ден, екипажите са готови за старта... Ние също го чакаме с нетърпение.

 

Стартов списък мотори:

1

2

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни