Дакар 2011 - преди старта на адската надпревара

31 Декември 2010

Hell`s gate, Erzbergrodeo, ISDE, Red Bull Roaniacs, AMA Endurocross, Rally of Maroco.... Днес разнообразието на екстремни Ендуро състезания е огромно!

По-малко от ден до "Дакар 2011"

 

 

 

 


Hell`s gate, Erzbergrodeo, ISDE, Red Bull Roaniacs, AMA Endurocross, Silk Rally.... Днес разнообразието на екстремни Ендуро състезания е огромно!

Нито една от тези надпревари обаче не може да се сравни с най-жестокия и мащабен оф-роуд маратон в света – рали „Дакар“. Безспорно „Дакар“ си остава „Еверестът на ралитата“, най-зрелищното състезание на планетата, изтискващо до краен предел възможностите както на състезателите, така и на машините.

 

d25_21669945

 

Утре - 1 януари стартира „Дакар 2011“ - 33-тото издание на адската надпревара за трета поредна година ще изправи пилотите пред предизвикателствата на Южна Америка. Все още съществуват неотъпкани пътеки из Аржентина и Чили, а природата на този загадъчен континент определено има какво да предложи.

От две седмици в Южна Америка кипи трескава подготовка за ралито. Миналата година отразихме подробно всеки един етап от мотоциклетната надпревара на „Дакар 2010“, така ще направим и тази. Тя обаче ще е малко по-специална, тъй като за пръв път в историята на „Дакар“ ще се развее българският флаг. Тодор Христов и Петър Ценков ще вземат участие в надпреварата с АТВ, но тук ще проследим само мотоциклетноно състезание. Повече инфо за нашите пилоти може да намерите в сайта на MotoX.project-x.bg.

 

d06_21591813

Започваме с маршрута и състезателите, а в хода на ралито се надяваме да има и приятни изненади с международен характер.

 

Дакар 2011 – Маршрутът

 

Връщайки се година назад, виждаме, че маршрутът за сезон 2011 е малко променен. Естествено, участниците няма да пропуснат дюните на Фиамбала, пустинята Атакама и вълнуващото спускане към Икике. Към менюто за 2011-та обаче са добавени и 5 нови аржентински провинции, а керванът ще се доближи значително до границата с Боливия. От там те ще се насочат към Арика, където Чили граничи с Перу.

Давид Кастера – спортният директор на безмилостната надпревара е категоричен, че екипажите ще трябва да са още по-добре подготвени по отношение на навигацията в сравнение с миналата година. 430 превозни средства ще се опитат да завършат невероятните 9000 км, 5000 от които по часовник! 186 мотоциклета, 33 АТВ, 146 коли и 68 камиони, управлявани от пилоти от 51 страни. Теренът е изключително разнообразен – той предлага всичко от шосета, дюни, солидна порция червен пясък, гористи терени и различни оф-роуд трасета.

 

 twocards

 Отляво - "Дакар-2010", отдясно - "Дакар-2011"

 

Решихме да залепим двете карти една за друга, за да видите нагледно разликите в маршрута през 2011. 13 етапа ще предложи на състезателите рали „Дакар“, най-дълъг от които е 7-мия етап от Арика до Антофагаста. Той включва 208 км шосе и 631 км по часовник, разделени на два специални етапа в опасна близост до Тихия Океан. Състезателите ще се доближат много до границата с Боливия, в един от етапите ще се изкачат на надморска височина 4 800 м, а приключението „Атакама“ ще представлява преход от Икике до Арика – последният град преди границата с Перу.

 

dakar2010_2

Това предлагаше част от трасето в етапа Буенос Айрес - Кордоба миналата година

 

Рали „Дакар“ стартира от Буенос Айрес, но разминаванията започват още в началото на надпреварата. Докато миналата година първият етап беше 349 км-ият преход до Кордоба през Колон, то тази пилотите ще се отправят първо към Виктория. През 2010 изпитанията започнаха от самото начало с 219 километров специален етап. Този път обаче организаторите от ASO са решили да въведат нулев етап, при който да не се засича време, за да могат феновете на оф-роуда в Аржентина да се насладят на своите любимци.

 

Дакар 2011 – новите правила

 

Не само маршрутът е променен за „Дакар 2011“, а и правилата. Тази година всички мотоциклети ще бъдат с работен обем на двигателя 450 сс, а не както миналата година, когато 690 сс машини бяха снабдени с рестриктори. Ще бъде много интересно да видим как ще се справят пилотите на големите КТМ и дали ще срещнат трудности например с дюните на Фиамбала. Освен това организаторите от ASO ще направят нов опит да изравнят бензиновите и дизеловите двигатели, като бензиновите ще могат да използват 6-степенни трансмисии, докато дизеловите си остават ограничени до 5-степенни скоростни кутии.

 

450cc_aprilia

Всички мотоциклети тази година ще бъдат 450 сс

 

Корекции ще има и в системата за навигация. Спортният директор на „Дакар“ Давид Кастера заяви, че екиажите ще трябва да са още по подготвени през 2011-та.  Досега точките за позициониране (WPM) бяха активни, при положение че екипажът се намира на минимум 3 километра до всяка една от тях. През 2011 г. обаче разстоянието е намалено на 400 метра. Промяната цели екипажите да следят по-прецизно пътната книга и да не се осланят толкова на GPS навигацията.

 

Дакар 2011 – някои от топ отборите:

Общо 186 мотоциклета наброява стартовия списък за „Дакар-2011“. Него може да видите под статията.

 

КТМ. 63 мотоциклета КТМ ще застанат на старта на рали „Дакар“ утре.Австрийците участват в надпреварата от самото й създаване през 1979, като от този момент имат общо 9 победи.

С Марк Кома (Marc Coma), Сирил Депре (Cyril Despres), Жуан Педреро (Juan Pedrero) и Рубен Фариа (Ruben Faria) в състава си заводският тим на КТМ безспорно остава фаворит за титлата на „Дакар“ през 2011.

 

red-bull-team

Свикнал на големите 690 сс мотоциклети, този сезон Марк Кома ще трябва да измине внушителните 9000 км с 450 сс машина.

Испанецът дебютира в „Дакар“ през 2002, когато кара мотоциклет CSV, но не завършва, поради технически проблеми. Присъединява се към КТМ през 2003 и впечатлява австрийците, финиширайки трети в няколко етапа още първия сезон. За много кратко време Кома става един от сериозните участници в адската надпревара. Той печели рали „Дакар“ през 2006-та в Африка и през 2009-та в Южна Америка.

Жуан Педреро Гарсия (Juan Pedrero Garcia)пък е съотборник на Марк Кома в Team MRW Red Bull. Той започва да кара КТМ през 2008-ма, а през 2010 завършва 10-ти рали „Дакар“.

Вторият топ състезател в редиците на КТМ е шампионът от 2010 Сирил Депре, който ще има нелеката задача да защити титлата си. Французинът е едва 13 годишен, когато се състезава за пръв път в клас 80 сс. В продължение на 10 години кара трайъл, след което се запалва по ралитата. Дебютът му в „Дакар“ е през 2000 година, завършвайки на 16-то място и втори в категорията си. През 2001-ва завършва 12-ти, като същата година печели и първия си етап. Депре никога няма да забрави 2005-та, когато за пръв път става шампион на „Дакар“.

 

cyril_Dakar_guy_2011

Португалецът Рубен Фариа (Ruben Faria) ще помага на Сирил Депре в „Дакар-2011“. Роден през 1974-та, Рубен започва състезателната си кариера в Португалското първенство през 82-ра, печелейки няколко мотокрос и ендуро национални титли. Негово любимо състезание обаче определено е рали „Дакар“, в което най-голямото му постижение са няколко спечелени етапа, а целта му за 2011 е челната петица.

Мотоциклетът КТМ 450 Rally е специално проектиран за рали „Дакар“, съобразен с изискванията на организаторите всички участници да карат 450 сс машини. Той бе представен на публиката за пръв път на изложението EICMA през ноември и тестван успешно от Сирил Депре, който спечели титлата в Рали Мароко.

 

BMW Motorrad by Speedbrain

 

Вторият европейски отбор, който ще ви представим е BMW Motorrad by Speedbrain, основан през 2006. В неговия състав влизат Франс Верхойфен (Frans Verhoeven), Паоло Гонкалвес (Paolo Goncalves), Хосе Хелио Гонкалвес Родригес Филхо, по известен като „Зе Хелио“ и Педро Биянки Прата.

 

Именно Верхойфен подготвяше новия BMW G450 RR през цялата година. Роден на 07.11.1966, Франс е многократен шампион по трайъл на Дания, завършва 16-ти първото си участие в „Дакар“, през 2009-та се придвижва до 8-мото място, а първият си етап печели миналият сезон с BMW 450.

“Зе Хелио“ заменя контузилият се точно преди рали „Дакар“ Давид Фретиние. Фретиние, който е най-новият член на немците, финишира втори в жестокото рали през 2009-та и в продължение на десетилетие се състезава с 450 сс Yamaha. За съжаление няма да го видим в 33-тото издание на „Дакар“, а би било много интересно как човек с толкова опит на 450 сс, ще се справи с конкуренцията, която също трябваше да намали кубиците. Роден на 16 март 1979-та, „Зе Хелио“ е 5-кратен шампион на Rally Sertoes и най-добрият американски състезател, участвал в „Дакар“. Той завършва 12-ти през 2009-та и трети в категория 450 сс.

 

 

HUSABERG

 

Тази година за Husaberg имат трима състезатели. Един от тях е Томас Берглунд (Thomas Berglund), който в средата на декември представи и новия си мотоциклет. Тимът ще се нарича Team Scandinavia и ще включва още Пол Ардерс Уливалсете и дебютантът в „Дакар“ Рони Бодингер. 37-годишният Бодингер има няколко изяви в Tuareg Rally – 10-то място през 2010 и 15-ти през 2008-ма, целта му сега ще е да завърши „Дакар“.

 

Ronnie_Bodinger_in_dunes

Предишните години Берглунд кара за КТМ, като през 2007-ма завършва на 19-то място, през 2008-ма е 15-ти, през 2009 не успява да финишира, а най-доброто си класиране прави миналия сезон – 12-то място. Неговата цел в тоза издание на „Дакар“ е да атакува първите 10, като според него, никога преди не се е чувствал толкова добре подготвен за опасната надпревара.

 

YAMAHA

 

С деветте си победи в „Дакар“ от 1979-та насам, Yamaha без съмнение са един от основните конкуренти на КТМ за титлата и през 2011. Това става благодарение на легендата Стефан Петерханзел.

 

Helder_Rodrigues

Отборът на Team Yamaha Racing France Ipone включва Хелде Родригес(Helder Rodriguez), който тази година завърши втори в Мароко, испанецът Жорди Виладомс (Jordi Viladoms) и французите Oliver Pain и Дейвид Барът (David Barrot). Най-големите надежди тимът залага най-вече на португалецът, който завърши на четвърто място 32-рото издание на надпреварата, провело се миналата година. През 2009-та беше на пето място, а през 2010-.та не е пропуснал да се качи на подиума в големите рали надпревари. Така пилотът на Yamaha има отлични шансове да влезе в челната тройка и този сезон. 31-годишният Родригес е европейски шампион по Ендуро за 2010 и ще кара Yamaha WR450F.

jordi_viladoms_1

Най-доброто постижение на Жорди Виладомос е 7-мото място, но францизинът има в арихва си и един спечелен етап. Оливър пейн пък е другият топ състезател по Ендуро на Франция с 9-то най-добро постижение в „Дакар“.

 

 

Honda Europe

С пет мотора ще участва отборът на Honda Europe в рали „Дакар“, а в състава на тима влизат американецът Куин Коуди (Quinn Cody), холандецът Мирджам Пол (Mirjam Pol), руснакът Алексей Наумов (Alexey Naumov), пилотът на Казахстан Вадим Питиляк (Vadim Pityliak) и полякът Кристовър Джармуз (Christopher Jarmuz). Куин Коуди не е случаен състезател – американецът спечели тазгодишното издание на Baja 1000, чийто стартов списък наброяваше над 300 участници от 19 страни.

 

honda_europe_2

 

Китайски състезатели в „Дакар“ 

Тази година в мотоциклетната надпревара на „Дакар“ ще вземат участие и двама китайски пилоти - Su Winmen и Han Baohua на мотоциклети Jincheng.

 

 

Гледайте да изтрезнеете по-бързо след Новогодишната нощ, защото рали „Дакар“ стартира след по-малко от ден, екипажите са готови за старта... Ние също го чакаме с нетърпение.

 

Стартов списък мотори:

1

2

Добавете коментар към статията

Ние използваме "бисквитки" (Cookies), за да подобрим функционалността на нашия уебсайт. "Бисквитки" които се използват за основната дейност на този сайт вече са генерирани. За повече информация посетете нашата Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree