Роси срещу Стоунър

14 Юни 2009

Безсъмнено тези надпревари са наистина малко. Едно съперничество от последните години даде шанса да наблюдаваме няколко такива надпревари, в които пилотите често стигаха близко до 100% от възможностите си.

"Да бъдеш състезател, означава да си в риск постоянно. Да бъдеш състезател, означава да се надпреварваш с други. И ако не натиснеш газта, за да стопиш преднината на този пред теб, вече не си такъв. Ние се състезаваме, правим го за победата и главната мотивация за всички нас е именно тази."
Айртон Сена


image001Замисляли ли сте колко състезания гледате в годината? А колко от тях помните? Колко от тях искате да преживеете отново в детайл, просто защото това, което сте видяли е надхвърлило зоната на обичайното?
Безсъмнено тези надпревари са наистина малко. Едно съперничество от последните години даде шанса да наблюдаваме няколко такива надпревари, в които пилотите често стигаха близко до 100% от възможностите си (а по-някога дори минаваха този процент). Разбира се, става въпрос за борбата между Кейси Стоунър и Валентино Роси. Когато се замисля за нея в съзнанието ми изникват множество феноменални моменти. Сещам се как през 2006 година моторът на Дукати изпреварваше с около 20 км/ч всички други конкуренти по чиста максимална скорост и Роси беше принуден да се опитва да спира по-късно и по-дълбоко от 320 км/ч (плащайки цената по-късно с излизане извън линията). В съзнанието ми изникват и безупречните победи на австралиеца, който показа, че може да бъде безгрешен и тотално да разбие конкуренцията. Не можем да забравим и феноменалните победи на Роси на Асен и Муджело, които предизвикаха серия от вълни и невероятни емоции в света на мотоциклетизма.

Но въпреки това, в продължение на почти 2 години, не бяхме виждали борба колело до колело между двамата съперници в истинския смисъл на думата. Това обаче се промени на Гранд При на Съединените Щати през 2008 година.
Преди да анализирам битката искам да спомена, че Калифорния е наистина специално място за моторните спортове изобщо. Само седмици преди състезанието имах възможността да пътувам из този щат и да се насладя на атмосферата. Факт е , че в рамките на няколко часа път се намират места, където са се провеждали Наскар, Формула 1, Мото ГП, бившите Чемп Кар и Инди Рейсинг лиги...Няма да забравя как в един от музейте край Лос Анджелис се натъкнах на някои от най-големите класики в моторните спортове като оригинален Форд GT 40, победител от Льо Ман и с цена може би много над 1 милион долара. С няколко думи - Калифорния е място с огромни традиции в моторните спортове.

image002За горния факт свидетелства и пистата Лагуна Сека. Няма да забравя какво каза веднъж Джаки Стюърт:
„Трудоемка писта е тази, на която никога не можеш да си позволиш свобода. Никога не можеш да стигнеш място, където да си кажеш „Хей, това е лесно". Трябва да даваш всичко от себе си постоянно"
Лагуна Сека е точно такова място. На повечето писти, пилотите имат общо 2-3, до 3-4 секунди, където могат да си починат от пистата. Разбира се, правите понякога се изминават за 9, 11, дори 13 секунди, но голяма част от това време минава в контролиране на задното колело на излизане от завоите или пък в насочване на предницата и подготвяне за спиране към следващата крива. Измежду тези две състояния, по принцип има около 2-3 секунди, когато пилотът може буквално да си почине. Това място липсва тотално на Лагуна Сека. Пистата е изключително „спъната", единствено завои 3 и 4 са на равна земя (това е защото, те се намират в ниската част на пресъхнало езеро, което пистата огражда). В останалото време пилотите се борят с машините си при невероятни скорости от над 220 км/ч!
Но какво всъщност се случи на Гранд При на САЩ 2008? След размазващото представяне на Кейси Стоунър в предишните състезания, тренировките и квалификацията, падокът се събуди неделя сутринта, питайки се: „Хей, кои ще са втори и трети?" Някак си почти нямаше шанс някои друг да спечели освен австралиеца.

image004Стартът на състезанието потвърди всички тези чувства и предсказвания - Стоунър взе първият завои, а веднага след него идваше Валентино Роси. Италианецът се радваше на великолепен старт. Само едно състезание по-рано той беше казал:
„Не мога да дам повече предимство на Стоунър на старта. Трябва да стартирам от челото, иначе е невъзможно да хвана Кейси."
Въпреки това на завой номер 4 и 5, Кейси вече имаше масивна преднина - около половин секунда. Точно само няколко по-завоя по-късно видяхме първия индикатор, че състезанието ще е истински запомнящо се.
Някак си извън погледа на камерите Валентино Роси успя да стопи преднината и се гмурна дълбоко във вътрешноста на Тирбушона (завои 7 и 8, невероятно стръмният шикан, който идва изневиделица след изкачване с 240 км/ч).

image006Още тогава разбрахме и , че отборът на Роси отново е свършил магия. Много малко хора разбират всъщност от какво се състои една победа. Цялата ситуация в отборите, личния стил на пилотиране на пилота, усета му към настройките и умението да обясни какво точно е необходимо да се направи водят до постоянството, което води до титлите. Именно заради това и Роси е ненадминат с толкова успехи из всички класове. Наистина все пак той не е сменил екипа си последните 10 години! Не мисля, че това е факт, за който и да е друг участник в шампионата. Напротив често наблюдаваме смени в механиците, шефовете и инженерите на практика ежегодишно.
Роси и неговите механици (които са предимно от Нова Зеландия и Австралия между другото) имат таланта да намерят начин да удължат живота на гумата малко повече, да донесат още малко скорост на ключовите места. Така Роси може да изкара по-голямата част от обиколките с убийствено темпо, не винаги най-доброто, но прецизирано за точните моменти.
Точно това се случи и на Лагуна Сека. След като изпревари Стоунър, Роси позволи да бъде изпреварен в 4-тата обиколка на излизането на финалната права. Права е силно казано, защото всички състезатели се мъчат да задържат предното колело на трасето, докато внимават за влизането в ужасяващия завой номер 1 при около 270 км/ч. Това е една стара тактика, която той и Сете Гибернау прилагаха постоянно по-време на борбите между 2004 и 2007 година. Няма да забравя какво каза Сете за Роси след победата на испанеца в Заксенринг:
„Помня точно как минавахме по старт-финалната права. Валентино връщаше газта понякога, понякога аз го правех. Той искаше да ме изучи. Когато бях пред него се опитвах да не му показвам къде точно съм бърз. И той правеше същото."

image001Видяхме абсолютно идентично поведение на Сухата Лагуна в САЩ. Първоначално Стоунър изпревари лесно Валентино на 4-та обиколка на старт-финалната права, което даде шанс на Валентино да прецени по-добре стратегията си.
Само обиколка по-късно, Вале прецени, че е възможно Стоунър да се откъсне напред ако не наруши ритъма му. На 5-та обиколка, Валентино изненада всички с рязко изпреварване на 5-ти завой. Стоунър контрира веднага на следващия и двамата състезатели се оказаха колело до колело на изкачването към Тирбушона.
Спомняйки си за тази битка си мисля, че тя е една от най-значимите и красиви образи от състезанията от последните години. Само си представете. В тази свирепа битка, двамата се ускоряват колело до колело до около 240 км/ч, където търсят иглата в сеното, уцелвайки върха на малка лява чупка преди скачане на спирачките към ужасяващия шикан. Точно тогава Роси направи нещо наистина феноменално - той спря по-късно от всеки друг и се наложи да влезе в завоя под феноменален ъгъл, избутвайки Стоунър към външната страна. При промянате на посоките, италианецът трябваше да премине дори през бордюра, което даде шанс на Кейси да изравни. Но това даде различни линии към следващата комбинация от завой. Роси беше на печелившата!

image008Трудно е да се заправи и вида на освирепелия Кейси, който всячески се опитваше да изпревари Роси дори на влизането в последния 11-ти завой, който е считано на практика за невъзможно, защото това е едно от най-тесните места по всички писти въобще.
Следващите обиколки преминаха в трескава борба на пистата , но и на психологично ниво. Кейси Стоунър имаше нужда да изпревари Роси и да се опита да вдигне темпото, за да спечели състезанието. Но точно тогава идват редица въпроси:
„Кога точно да изпреваря?, Къде? Как да съм сигурен, че няма да ме контрира? Дали ще имам темпото да се откъсна напред?"
Кейси използваше мощта на неговото Дукати в опит да задмине Роси на влизането в първи завой. Имаше два проблема обаче:
1. Предавателните числа на Ямахата на Роси му позволяваха първите няколко метра да има малко предимство над Дукатите и просто да излезе първоначално с преднина от десета или две от секундата.
2. Валентино се придвижваше към лявата част на пистата, което пазеше вътрешността на първия завой. Кейси трябваше да мине от външната страна при 270 км/ч, което за това място е невъзможно (това не значи, че австралиецът не опита обаче!).
image010В такива моменти, състезателите търсят подходящи изненада и тактика. Например преди 5 години Роси беше на подобна ситуация на трасето в Сепанг и изненада Хондите като ги изпревари на едно от най-бавните места, далеч от правите и от възможност за рязка контра атака.

Точно това търсеше Стоунър. В опита си да бъде по-бърз, той на няколко обиколки се доближаваше много близко до Роси в последния завой. В една от обиколките обаче той просто загуби концентрация. Влезе прекалено бързо и просто излезе на чакъла.
image011Проблемът е , че точно на това място има ивица от няколко метра повърхностна зона за сигурност, а точно след това следва дълбок чакъл (който би трябвало да забави автомобили излезли прекалено рано от последния завой). Но когато предното Колело на Кейси го достига, то моментално блокира и той падна.

Останалото е история. Роси спечели състезанието, той спечели и титлата.
image012Тази надпревара обаче ни показа истинската природа на надпреварата и значението на умствената игра. В крайна сметка победител почти винаги се оказва най-придвидливият пилот, този който е в хармония с емоциите и мислите си и знае кога да ги задържи и кога да им даде сила.

А ние, феновете, само можем да се надяваме на все повече такива сблъсъци!
Автор:
Жельо Василев Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни