MotoGP - кръг 1 - Катар - анализ

14 Април 2010

Предсезонните тестове в Moto GP преминаха под доминацията на Валентино Роси и едно от малкото трасета на които не очаквахме Доктора да е победител е пистата Лосал в Катар.

image007Предсезонните тестове в Moto GP преминаха под доминацията на Валентино Роси и едно от малкото трасета на които не очаквахме Доктора да е победител е пистата Лосал в Катар. Предварителните прогнози не се оправдаха и настоящият световен шампион спечели откриващото състезание за сезона за първи път от пет години насам. Роси остана недоволен от темпото си в петък, а в квалификацията се видя, че настройките са били сериозно подобрени във втората свободна тренировка и единствено слабо минаване на последния сектор не позволи на Доктора да спечели първата позиция.

Stoner_Qatar_MotoGP_2010Лосаил е сред любимите трасета на Кейси Стоунър – неслучайно той е победител тук през последните три години. През целия уикенд Стоунър нямаше равен и въпреки натиска в последните квалификационни минути, той задържа първата стартова позиция. Но при потеглянето Кейси се забави ужасно а Роси стартира светкавично и се нареди втори в първия завой, единствено зад Дани Педроса, чийто минимално тегло и нечовешки рефлекси както обикновено го изведоха начело. Все пак Валентино поведе, но за изключително кратко време Стоунър стигна от четвърто до първо място. В този момент усетихме колективната въздишка на отчаянието от страна на пилоти, журналисти и фенове. Сигурни неща в моторните спортове няма и очакванията за процесия не се сбъднаха след като Стоунър изпусна предницата в четвъртия завой на шестата обиколка. Кейси призна, че на няколко пъти е усетил как предната гума се подхлъзва и е преценил, че е по-добре да промени досегашния си подход с който бе толкова бърз през целия уикенд. Когато поведе, австралиецът започна да пилотира малко по-гладко и да оказва по-малък натиск на предната гума, но след преглеждането на телеметрията стана ясно, че именно липсата на достатъчно натиск върху предната част е причинила катастрофата. Rossi_Dovi_Hayden_Qatar_MotoGP_2010Роси моментално поведе и дойде ред да се бори с големия си конкурент отпреди четири години – Ники Хейдън. Към двамата се присъедини и Андреа Довициозо и дори в 16-тата обиколка Дови излезе начело, но в последните три тура Довициозо и Хейдън позволиха на Роси да избяга напред докато се бореха за втората позиция заедно с напредващия Хорхе Лоренсо. Валентино спечели победата и след финала станахме свидетели на странната гледка Вале да се насочва към подиума качен на авариен пикап. От тази година всеки пилот разполага само с шест двигатели за целия сезон, а нуждата от по-добра издържливост предопределя и намалена мощност, което води и до по-малка консумация. Затова фактът, че Роси остана без гориво толкова малко след финала е учудващ и свидетелства, че обичайно консервативният подход на Ямаха тук не важи. След квалификацията Валентино призна, че трябва да кара на абсолютния максимум в първите няколко тура и да не позволи на Стоунър да му направи разлика, инак надпреварата много бързо ще приключи. Тази тактика в комбинация с това, че задната гума се пързаляше много повече от очакваното обяснява прекомерния разход на гориво. Ако има аспект, който да притеснява феновете на японския производител, това е липсата на достатъчно висока максимална скорост. Истински куриоз е, че победителят Роси е с най-ниска максимална скорост от всички финиширали пилоти на Лосаил и това е нещо върху което ще се работи упорито.

Lorenzo_Qatar_MotoGP_2010Другият пилот на Ямаха, Хорхе Лоренсо, също се представи геройски. По време на зимната пауза той караше мини-мото с Карлос Чека и в опит да изпревари Карлос в сюблимния момент на техния приятелски двубой, Лоренсо катастрофира и счупи кост в десния си палец, която зараства забележително бавно. Дори в петък Лоренсо настояваше да се здрависва с лявата ръка заради непоносимата болка в дясната. Той не започна добре състезанието, в първите обиколки се движеше шести и имаше възможност да натиска чак когато моторът олекна заради изразходването на горивото. Когато това се случи Лоренсо се справи с Дани Педроса, Ники Хейдън и Андреа Довициозо. Хохре подходи изключително зряло към ситуацията, изчака докато една потенциална атака няма да бъде прекалено рискована и това търпение го възнагради с второто място и най-бързата обиколка. Следващият кръг е в Мотеги, където Лоренсо спечели през миналата година, затова още една двойна победа на Ямаха няма да ни изненада. Японският производител разполага със звезда и в сателитния си отбор. Шампионът в Супербайк Бен Спийс записа 11-то място в квалификацията, а в загрявката намери драстично подобрение в настройките. С изключение на лека липса на задно сцепление Спийс бе безкрайно доволен от надпреварата и петото място на финала безгранично увеличава неговата увереност.

Hayden_Qatar_MotoGP_2010В Дукати прогресът бе явен още в заключителните етапи на миналата година. Тогава за първи път влезе в употреба карбоновата вилка, която силно подобри поведението на мотоциклета. В Катар и двата байка на Стоунър бяха оборудвани с новата вилка, а само първата машина на Ники Хейдън бе с това подобрение, защото малко преди началото на сезона се взе решението тя да бъде използвана и все още бройката произведени подобни карбонови елементи е малка. Другата голяма новост е big-bang двигателят, който по-меко разтоварва мощността. Това подобрява стабилността, управлението е по-лесно, но доминацията в права линия вече е част от историята. На практика инженерите на Дукати стигнаха до компромисно решение – Стоунър остава с малко по-бавен мотор, но останалите пилоти на тима най-после ще разполагат с по-управляема апаратура и няма да са с няколко класи зад лидера на отбора. Много интересно за мен беше изказването на бившия тест пилот и настоящ тийм мениджър Вито Гуарески, който заяви, че от Дукати са дали на Кейси възможност да избира между стария и новия двигател и въпреки по-малката максимална мощност Стоунър е избрал новата версия. Затова и приказките, че Дукати са жертвали Стоунър за да помогнат на останалите, че са го лишили от основното му оръжие, би трябвало бързо да затихнат. Друг позитивен аспект на по-мекото пренасяне на мощността е запазването на ресурса на гумите, нещо което помогна на Хейдън в последните обиколки, защото ако това беше миналогодишното Дукати, вероятно Ники щеше да е още по-далеч от подиума, а не само на няколко стотни от него. Напускането на Ливио Супо е сериозен негатив за отбора, който все още не се усеща, но е въпрос на време да се усети неговото отсъствие. Падането на Кейси Стоунър е друг казус, който вълнува всички нас. Вместо да започне сезона с преднина от пет точки спрямо Роси, той стартира с пасив от 25. Най-лошото е, че това падане дойде без да има напрежение и се случи на любима писта на Стоунър. Всички в падока твърдят, че Стоунър с години се е борил с онази досадно упорита болест и след нейното, поне засега, отстраняване, той е много по – спокоен, по-словоохотлив и като цяло в много по-добро психологическо състояние. Падането в Катар ще тества вярността на това твърдение.

Dovizioso_Qatar_MotoGP_2010Положението в Хонда продължава да бъде трагично. Едва ли в историята на този велик производител е имало толкова дълга негативна серия. От HRC настояват, че през зимата са фокусирали своите усилия към подобряване на спирането и поведението на мотора при влизането в завоите. За да се постигне това трябваше да се жертва част от цялостната стабилност и от това идват големите неприятности за Дани Педроса и Марко Меландри. Естествено трябва да се запитаме защо те са толкова по-афектирани от Андреа Довициозо. Марко и Дани предпочитат много тежест да бъде стоварена върху предната част, докато Дови предпочитат задно центриран баланс. Тази нова нестабилност заради другите подобрения влияе много повече на начина по който двамата настройват машините си, докато на Довициозо това не му пречи и както се видя в Лосаил той най-цялостно се възползва от подобренията. Андреа използва окачване на Олинс от Инди миналата година, докато Педроса чак сега започва да свиква с тази голяма промяна и това също оказва огромно ввлияние. Едно преимущество, от което всички в Хонда са доволни е подобрената скорост на правите. Именно това помогна на Дови в битката му с Ники Хейдън. В последния завой италианецът влезе отвътре, което автоматично наруши ефикасното ускорение на финалната права, но суровата мощност на мотоциклета го задържа пред Хейдън. Педроса също започна окуражаващо, но във втората половина темпото му рязко спадна и може би единствено свикването с новото окачване е нещо, което може да бъде възприето като лек за неговите неприятности. Още по-трудно беше на Марко Меландри да преживее какво се случва. След като през миналата година той трябваше да се бори със слаба машина и липса на каквото и да е развитие, подписването с Грезини беше глъдка свеж въздух за него, ново начало на кариерата му. Но събитията се развиха много по-различно от планираното. Двигателното спиране, дросела, лошото сцепление – това е само част от забележителния асортимент от проблеми с които Меландри нямаше как да се пребори по време на едно от най-лошите състезания в кариерата му. Марко завърши последен, а неговият съотборник и новак в кралския клас пресеча финала 11-ти.

Capirossis_Qatar_MotoGP_2010И накрая ще завършим с Лорис Капироси, който стартира в своята Гран При номер 300. Надпреварата се разви сравнително нещастно за ветерана, той стартира пети, но още в началото пропадна до осмата позиция и след като загуби битката с Колин Едуардс, продължила почти през цялото състезание, Капироси завърши девети с голяма загуба на време в третия сектор и констатиране на изоставане от конкуренцията, що се отнася до максималната мощност. Вторият пилот на Сузуки имаше ужасен дебют. Алваро Баутиста падна за втори път в рамките на три дни и не можа да стигне до финала.

автор: Емилиян Стойков/Eurosport
снимки: crash.net

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни