Дакар 2010 - най-голямото предизвикателство за моториста

31 Декември 2009

Броени часове остават до старта на най-голямото предизвикателство за феновете на автомобилния и мотоциклетния спорт - рали „Дакар".

rally-dakar-2010Броени часове остават до старта на най-голямото предизвикателство за феновете на автомобилния и мотоциклетния спорт - рали „Дакар".
Едва ли, когато прави ралито за пръв път през 1978 година, Тиери Сабин (Thierry Sabine) си е представял, че то ще се пренесе на другия край на света. За втора поредна година домакини на най-тежкото напрегнато състезание отново ще бъдат Аржентина и Чили, чиито пустини предлагат не по-малки предизвикателства от суровата „Сахара". Тези мерки са взети, за да не се поставя под излишен риск и напрежение животът на състезателите. Не е тайна за никого, че основна причина за прехвърлянето на „Дакар" в Южна Америка миналата година и отлагането му през 2008, бяха заплахите от терористични атаки в района на Мавритания.

dakar1И така... 32-рото издание на рали „Дакар" ще стартира на 1 януари. Внушителната колона ще потегли от Буенос Айрес, ще премине 14 етапа, наситени с безброй трудности и неочаквани приключения, и ще се завърне в аржентинската столица на 17-ти януари. Желание за участие са изявили общо 377 състезателя, от които 161 мотоциклета, 28 АТВ, 138 автомобила и 50 камиона. Цифрите говорят, че рали „Дакар" безспорно остава най-атрактивното състезание в света! Друга сериозна част от карвана на безмилостното рали е формирана и от екипи по поддръжката.
30 държави ще опитат да се преборят с дюните на пустинята Атакама, а броят на участниците за всяка страна е както следва: Франция 37, Аржентина 15, Испания 13, Холандия 11, Италия 11, Чили 8, Бразилия 7, Португалия 6, Англия 6, Чехия 5, Канада, Австралия 4, Полша 3, Швеция 2, САЩ 2, Словакия 2, Сърбия 2, Турция 2, Белгия 2, Германия 2, Перу 2, Китай 2 и с по един състезател ще се отчетат Норвегия, Словения, Уругвай, Украйна, Гватемала, Ирландия, Австрия и Мексико.
И по време на 32-рото издание на рали „Дакар" тази година повечето от участниците са аматьори, притежаващи добро финансово състояние и решили да го инвестират в нещо наистина нетрадиционно. А какво по-нетрадиционно и зрелищно от най-опасната надпревара на планетата!

Новите правила...

С цел да намалят смъртните случай, съпътсващи рали „Дакар” миналата година, организаторите от A.S.O. въведоха ограничение обемът на мотоциклетните двигатели да не надвишава 450 сс! Някои от отборите ще могат да участват с по-големи машини, но ще трябва да използват рестриктор. Това е алуминиев пръстен, разположен между карбуратора и въздушния филтър, намаляващ мощността на двигателя. Новото правило ще влезе напълно в сила и ще важи за всички пилоти от 2011 година.

Веднага щом новите правила в „Дакар” бяха въведени, една от доминиращите в ралито компании – австрийският гигант КТМ отказа участие като производител сред 8 поредни победи и хвърли в тъча феновете на офроуда. Въпреки това обаче австрийците решиха да продължат да спонсорират и подпомагат двамата водещи пилоти Марк Кома и Сирил Деспре. Състезателите ще участват в „Дакар” „на борда” на специално разработения за 32-рото издание на ралито LC4, съобразен с новите правила и въздушен рестриктор.


Маршрутът...

map-dakar2010

Миналата година колоната на рали „Дакар” потегли в посока запад-югозапад. Този сезон организаторите са решили да сменят маршрута и участниците да се движат в посока, обратна на часовниковата стрелка. Това означава, че керванът ще тръгне в посока запад-северозапад. Южна Аржентина вече няма да е част от ралито. Общата дължина на маршрута на рали „Дакар” 2010 ще бъде 8600 км, като 5200 от тях ще са специални етапи.

14-те етапа н а рали „Дакар” (по-къси в сравнение с миналата годиа), минават през най-разнообразни терени, като организаторите се стремят към широките крос кънтри трасета, колкото се може по широки, за да са възможни всякакъв вид изпреварвания. Други райони са наситени със скокове, които са рай за специалистите в мотокрос и ендуро дисциплините. Като цяло според, техническият директор на рали „Дакар”, маршрутът е доста по-труден в сравнение с този от миналата година, с много изкачвания, спускания или каменисти части, за разлика от Африка, където е сравнително по-равно.

В първата фаза на рали „Дакар” преобладава твърдата настилка. Всъщност първият тест за пилотите е още в третия етап при прехода от Ла Риожа до Фиамбала, където се редуват асфалт и пясък. Участниците ще трябва да се преборят със солидна порция дюни, разстилащи се на 30 км. Постепенно се променя не само пейзажът, но и климата. Състезателите ще трябва да се приспособят със суровите условия и честите пясъчни бури в този район.

Най-тежкото обаче предстои във втората фаза на рали „Дакар” – страшните дюни на пустинята Атакама, известна като най-суха на планетата. Разположена между Андите и Тихия океан, Атакама се слави с това, че в продължение на цели 401 години там не е паднала капка дъжд! Атакама е и най-високопланинската пустиня, като на някои места надморската височина достига над 4000 м. Разглеждайки маршрута на „Дакар” 2010, забелязваме, че в един от етапите се достига до град Копиапо, разположен почти в средата на коварната пустиня. В пустинята Атакама се разиграват 5 от етапите на приключението, наречено рали „Дакар”.

Трета фаза – завръщането. В обратния път към Буенос Айрес състезателите ще се насладят на разнообразието от планини и всякакъв вид терени. Именно тук ще се провери до къде стига пределът на физическите и психическите възможности на ентусиастите.

 

Малко за водещите отбори в „Дакар" 2010.
КТМ Repsol Team - Марк Кома (Marc Coma) и Сирил Депре (Cyril Despres)

В последните 10 години състезателите на КТМ определено доминират в рали „Дакар”. Макар заводският отбор на австрийците да отказа участие в състезанието, и този път най-голям брой участници карат именно оранжевите машини. Въпреки, че вече не са част от заводския КТМ, Марк Кома и Сирил Депре ще продължат да разчитат на тяхната подкрепа.

Марк Кома е спряган за фаворит и в тазгодишното издание на жестоката надпревара. През 2009 г. испанецът оглави още първия етап на състезанието и продължи да доминира до финала. През 2007 г. Кома катастрофира два дни преди края и на практика само това го лиши от титлата. Кома става за първи път шампион в „Дакар” през 2006 г. Вторият пилот на КТМ – Сирил Депре също не е за подценяване, защото и той е двукратен победител в рали „Дакар” – през 2005 и 2007 г.


Australian Husaberg Rally Team - Гари Конъл (Gary Connell) и Бернардо Бонжан (Bernardo Bonjean)

Двама състезатели ще защитават името на Husaberg. Гари Конъл и Бернардо Бонжан ще изпитат възможностите на мотоциклета FE570. 53-годишният Гари Конъл, по професия учен, изследващ околната среда, е дебютант в „Дакар". Конъл е е участвал в Афстралийското сафари 4 пъти и се надява просто да завърши състезанието. Бонжан вече взе участие в рали „Дакар" през 2006 година, когато то все още се провеждаше на територията на Африка.

Aprilia Giofil Team - Франциско Лопез (Francisco Lopez), Жерард Фарес (Gerrard Farres), Паоло Цеци (Paolo Ceci) и Алекс Заноти (Alex Zanotti)

Някои конструктори, сред които и Aprilia, започнаха да преработват мотоцикелтите си, съгласно новите изисквания на A.S.O. По-рано тази година италианците представиха мотоциклета RXV 4.5, който вече доказа възможностите си в „Ралито на фараоните", пилотиран от Паоло Цеци (Paolo Ceci). Мечтата на Aprilia да се завърне в митичното състезание, организирано от A.S.O. и борбата с пустинните дюни се сбъдна. Четирима пилоти, сред които местният фаворит Франсиско „Чалеко" Лопес ще защитават честта на италианската марка. Другите двама състезатели са италианецът Алекс Заноти и испанецът Жерард Фарес. Надеждите на Aprilia са насочени отново към Франсиско Лопез и Жерард Фарес. Чилиецът е спряган за „герой" в страната си, а Фарес участва в „Дакар" за трети път. За Цеци и Заноти обаче приключението едва сега започва!

{morfeo 49}

Rally PanAm Team - Джона Стреет (Jonah Street)

Джона Стрийт бе определен като „откритието" на „Дакар" 2006. Тогава Стрийт се класира в топ 5 на 3 от етапите. Следващата година той се движеше на 4 позиция в генералното класиране, но заради лош късмет и проблем с двигателя не завърши ралито. Миналият сезон Стрийт отново показа своята сила и талант. През първата седмица на най-тежкото състезание в света, той беше измежду първите трима, стана победител в 5 етап, но се наложи да се оттегли в 8 етап на ралито заради здравословни проблеми. Наскоро от отбора на Rally PanAm обявиха, че са разработили нов мотоциклет специално модифициран за „Дакар" 2010 - КТМ 690.

Team Fret Motosport (Yamaha) - Давид Фретиние (David Fretigne)

Първият „допир" на Давид Фретиние с изпитанията в рали „Дакар" е през 2004 година с мотоциклет 450 сс Yamaha. Фретиние винаги се е стремял да бъде измежду най-добрите, достигайки подиума за първи път през 2009 г. Пилотът на Yamaha Давид Фретиние с мотоциклет WR450F завърши трети в генералното класиране на „Дакар" 2009. Силите между него и спряганите за фаворити Кома и Депре сега са изравнени, така че целта на Фретиние този сезон е ясна - титлата на „Дакар" 2010!

Honda Dakar Rally Team - Мирджам Пол (Mirjam Pol), Гербен Вругинг (Gerben Vruggink), Алойс Ресинг (Alois Ressing) и Тони Крабенборг (Tonnie Krabbenborg)

Отборът на Honda винаги се е славел като силен тим с много традиции. Една от малкото дами в „Дакар" 2010, Мирджам Пол е най-младата състезателка в отбора, но затова пък най-опитната. При представянето на тима пред пресата, Мирджам казва, че целта и в „Дакар" 2010 е да спечели първо място в класирането при жените, но и да се нареди на по-предна позиция в генералното класиране. Вторият участник - Гербен Вругинг, е част от отбора от самото му създаване, като през повечето години той играеше ролята на механик. През 2000 година става шампион на Дания по ендуро. Като състезател в „Дакар" обаче, е дебютант. Другите новобранци в отбора на Honda са Алоис Ресинг и Тони Крабенборг.

Team Elf Sherco/Massa/Rockstar energy - Давид Кастьо (David Casteu) - Sherco 450 cc, Михаел Писано (Michael Pisano) - Sherco 450 cc и Лудо Бойнард (Ludo Boinnard) - КТМ 690 сс.

Пилотът на Sherco Давид Кастьо обяви, че решава да вземе бъдещето в свои ръци и с помощта на спонсорите си да създаде собствен тим. Последните два месеца той играеше ролята на тиммениджър и състезател в отбора на Sherco, но е решил в Аржентина да се съсредоточи върху собственото си състезание. За Лудо Бойнар това е първо участие в рали „Дакар". Преди това той има 13 състезания в световния шампионат.

BMW - Франс Верхойфен (Frans Verhoeven) - BMW Motorrad, Паоло Гонкалвес (Paolo Goncalves) - Team Bianchi Prata, Педро Бианки Прата (Pedro Bianchi Prata) - Team Bianchi Prata, Хюго Пайен - (Hugo Payen) - Team Performance Enduro и Андре Ленобъл (Andre Lenoble) - MAD 53.

Петима състезатели ще изпитат възможностите на G450X - новото бижу на BMW. Най-големите надежди на германците са отправени към Франс Верхойвен, който завърши на 8 място в рали „Дакар" миналата година, побеждавайки в 2 етапа.


MotoZone / Зорница Буковска

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни