ТРЕТА ЛЕКЦИЯ Част първа - КИНЕМАТИКА НА ТРАВМИТЕ

01 Април 2010

ВИРТУАЛНИ ЛЕКЦИИ ПО ТРАВМАТИЗЪМ

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ Част първа - КИНЕМАТИКА НА ТРАВМИТЕ

СЦЕНАРИЙ

от д-р Огнян Милев-PHTLS лектор към Кралската Колегия на Хирурзите на Англия

„Навън най-сетне вече е тихо. 4.30 сутринта е, в палтката Ви е задушно, опитвате се да заспите изтощен. Заричате се никога повече да не стъпвате на мото-събор. Целонощното думкане на басите от тон-колоните как да е го преглъщате, но непрестанното форсиране на прекъсвачите, редуващо се с безадресни вопли за съешаване от подпийнали чалгари-не можете.
Едва дочаквате да се съмне, разваляте палатката и стягате багажа. Измъквате се с пълна газ от сборището, слаломирайки между празни бутилки и всякакъв боклучак. Настроението Ви се оправя от мисълта за предстоящата езда и предстоящата среща с тъщата; колко Ви е липсвало онова нейното „Ти пак ли..."
Вече карате около един час и търсите подходящо място за почивка. След бърз ляв следва дълга права и в далечината виждате, че нещо лежи на пътя. „Прегазено куче" мислите си, но наближавайки, виждате, че е нещо по-голямо. „Теле, магаре... неее, това е мотор!" По диагонал на пътя е полегнал мощен чопър със спукана предна гума и изкривена предна вилка, но фарът е здрав. От дисагите се е разпилял багаж, а от картера тече масло без да е оставил диря след себе си. На задната седалка е превързана палатка и спален чувал. Пътят е осеян със стъкла от разбит фар. Встрани пътят е обрасъл с гъст храсталак и от байкъра няма и следа".

Какво Ви говори местопроизшествието (сцената)? Какво се е случило, какви травми можете да очаквате? В каква посока да търсите байкъра (а спътника му?)-във вашата или в обратната? Какво е първото нещо, което ще направите? Какво е второто и третото? Ограничете отговорите си до първия контакт с пострадалия, защото спасителните действия ще разгледаме в отделна лекция. На някои от въпросите ще отговорите, ако си преговорите нещата от втората лекция. Ако не сте я прочели още, направете го!
Тази, предишните и последващите лекции са предназначени и за тези, които винаги казват „Това не се отнася за мен просто защото не може да ми се случи". Дай Боже да не се случва на никого, но всеки ден разбираме, че се е случило на някого и че годишно в катастрофи умират 1000 българи, много от които са твърдели горното. Момчета и момичета, отделете малко време за лекциите ми и тренирайте на ум наученото-малко повече знания няма да ви навредят.
Във втората лекция говорехме за приоритети, което можеме да обобщиме така:
• „Времето е кръв"-всичко, което вършите, вършето го бързо, с цел пострадалият да пристигне в болница до 40 минути от инцидента.
• Възможно най-рано позвънете на 112 и спрете други участници в движението за помощ. Не оставайте сам!
• Имате три приоритета:
а) изследване на сцената
б) изследване и помощ на пострадалия
в) триаж
• Вашата безопасност е приоритет номер 1
Във втората лекция започнахме с първия компонент на изследване на сцената, а именно, изследване на сцената за безопасност, ВАШАТА безопасност. В тази лекция ще се спра на втория компонент от изследване на сцената, а именно

КИНЕМАТИКА на травмата

Кинематиката е термин, който не съществува в българската медицинска литература, но е основен термин в американската системата PHTLS, по която аз преподавам в Англия, Шотландия и Португалия.. Нашите лекари се обучават на „Механизъм на травмите", но това понятие разглежда крайния етап на разрушаване на тъканите без да държи сметка какво се случва преди това.
Определение: Кинематиката е процес на изследване на сцената за силите, ангажирани при сблъсъка и тяхната посока, с цел предугаждане на възможните поражения в тялото на пострадалия. Това е изключително важно, тъй като добрата преценка на сцената вече ви казва какви са травмите, което пести време при оказване на помощ. А нали си спомняте, че „времето е кръв"!?
Добрият оглед на сцената трябва да даде отговор на следните въпроси: Кой какво е ударил? Каква е била скоростта по време на удара? Колко дълго е било „спиращото" време? Бил ли е водачът и пасажерите (за кола) със закопчани колани? Отворила ли се въздушната възглавница? Имало ли е ejection-изхвърляне от колата или мотора? Ако да-ударили ли са предмет и ако да, с коя част на тялото, какъв и колко на брой?
За да разбереме какво се случва по време на сблъсък, трябва да споменеме някои физични закони.
Първият закон на Нютон за движението гласи: „Едно тяло в покой ще остане в покой и едно тяло в движение ще остане в движение, докато върху него не въздействат външни сили." Колко удара според вас се случват при сблъсък на превозно средство (кола, мотор) с подвижен или неподвижен обект? Един? Не! Два? Пак не! Случват се три последователни удара:
1. Първият удар е между двата обекта.
2. Вторият удар е ударът на водача със собственото му превозно средство-колата (моторът) спират, но водачът продължава да се движи, докато не се удари в части на това превозно средство-волан, кърма.
3. Третият удар е ударът на вътрешните органи на водача със стените на телесната кухина, в която са разположени тези органи-тялото спира, но органите продължават да се движат докато не се ударят в стените на гръдния кош и корема. (Пак прочетете закона на Нютон!)
Защо внезапното тръгване (акцелерация) или спиране (децелерация) води до травмиране на тъканите? Отговор на този въпрос ни дава законът за съхранение на енергията, който гласи, че „Енергията не се създава и не се губи, а само преминава от една форма в друга." Напр., движението на мотоциклета е вид енергия, като преди това тя е преминала през няколко форми: от електрическа (акумулатор), през топлинна (експлозия на горивната смес в цилиндрите), към механическа-линейно движение на буталата, което чрез система от зъбчатки се превръща в кръгово движение на задното колело, което от своя страна движи мотора напред. За да спрете движението на байка, то трябва неговата енергия отново да бъде или трансформирана в друг вид енергия или обменена с друг обект: 1. Трансформира се в топлинна енергия от триене на накладките и гумите (силно го препоръчвам!). Или 2. Енергията на движещия се байк се обменя с друг обект при удар с него (избягвайте това по всякакъв начин!) Във втория случай част от тази енергия се поема от металните части на байка и другия обект, а останалата част се поема от водача. Колкото повече енергия се поема от МПС-то, толкова по-малка част ще се поеме от водача. Ето защо колата е далеч по-безопасно превозно средство от мотора-ламарините, коланите и въздушните възглавници поемат голямата част от енергията при сблъсък, а за шофьора остава по-малката част. Докато при падане с мотор най-често цялата енергия на движението се обменя директно между обекта на сблъсък и байкъра. Казано същото, но от друг ъгъл: най-тежките травми при катастрофа с кола са тези, свързани с ejection, при които шофьорът или пътниците са изхвърлени от купето-тогава няма „посредници" при обмена на енергията и тялото на пострадалия получава цялата енергия на движението с цялата и разрушителна мощ. При нас, байкърите, почти всяка катастрофа е ejection-изхвърляне от мотора с последващ обмен на цялата енергия на движението от нашето тяло, когато то срещне обект. Бъдете внимателни, бъдете много внимателни!-обменената между Вас и насрещен обект енергия при катастрофа с байк може да надвиши тъканната резистентност на жизненоважните Ви органи и да получите несъвместими с живота травми. Не допускайте това! Контролирайте енергията на движението!
А от какво се определя тази енргия на движението, наречена кинетична енергия?
Тя се определя от добре известното уравнение

E=1/2(m.v2 )(ем по ве на квадрат върху две), където m е масата, а v-скоростта.
Ако 60 килограмов моторист се движи със 60 км/ч, то неговата кинетична енергия ще бъде E=1/2(60.602)=108 000 KЕ (кинетични единици).
Ако 100 килограмов моторист (увеличаваме масата на байкъра с 40) се движи със същата скорост от 60км/ч, то неговата кинетична енергия ще бъде Е=1/2(100.602)=180 000 КЕ, т.е. ще се увеличи със 72 000 КЕ. Ако обаче първият, 60 килограмов моторист се движи със 100км/ч, т.е. увеличаваме скоростта с 40, то неговата кинетична енергия ще бъде Е=1/2(60.1002)=300 000 КЕ, т.е. ще се увеличи със 192 000 КЕ.
Този пример ясно демонстрира, че увеличението на скоростта увеличава много повече енергията, която Вашето тяло ще обмени при сблъсък с предмет, отколкото увеличението на масата. Така че, момчета, върнете газта, контролирайте скоростта и енергията, която ще обмените при сблъсък с насрещен обект-този обмен ще бъде директен, между вас няма да има „посредници" (колани и въздушни възглавници).
Въпреки че за големината на енергията определяща е скоростта, то при сблъсък между два обекта с драстична разлика в масите им, масата е определящият фактор. Напр., при сблъсък между кола и автобус, енергийният обмен е по посока от автобуса към колата, защото автобусът притежава в пъти по-голяма маса от колата; съответно пораженията на пътниците в колата са по-големи от тези на пътниците в автобуса. Подобно, при сблъсък на кола с мотор, предимството е на страната на колата, тъй като нейната маса в пъти превъзхожда тази на мотора. Така че, момчета, още един повод да върнете газта-най-малки сме и сме най-уязвими!
Третият по значимост фактор при сблъсък, след скоростта и масата, е спиращото време (спиращата дистанция) при самия сблъсък,а не преди него. При челен сблъсък в тухлена стена при 60км/ч и при странично падане и влачене под байка със същата скорост от 60км/ч, ще се обмени едно и също количество енергия. При първият случай, обаче, спиращото време е много кратко и байкърът ще получи внезапно цялото количество механична енергия с огромни поражения, докато във втория случай спиращото време е по-дълго и енергията ще се трансформира плавно в топлинна при триенето на тялото му с пътната настилка; ще го ожули жестоко, но ще намали енергията, която може да разруши вътрешните му органи. Тук е силата на кожената екипировка-енергията я поема телешката кожа, а не Вашата! Затова носете винаги кожена или текстилна екипировка, никога не карайте мотора си по джапанки и къси панталони-освен че е нездравословно, е така нелепо, както простряно бельо на ескадрен миноносец! Моля, на „Снимка1" вижте последствията от падане при каране по потник и гащи.(предупреждение-снимката съдържа шокираща гледка. Моля не отваряйте, ако не сте готов/а за това!) При неизбежен удар в кола, която потегля от кръстовище без да е забелязала идващия мотор, тренираните в падания байкъри правят следното: вместо да се опитват да навлизат в насрещното с последващ челен сблъсък или да се ударят в страната на колата, което за моториста си е пак челен удар с последващо катапултиране и обмен на огромно количество енергия, тези тренирани байкъри нарочно падат странично като по този начин байка поема чрез триене в настилката енергийния обмен и служи за щит между байкъра и колата при последващия сблъсък. „Снимка2" Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи-обикновено последва челен сблъсък! На „Слайд-шоу1" можете да гледате как го правят тренираните в това състезатели на Националната писта на Шотландия Knock Hill, където преди две години нашият PHTLS екип осигуряваше медицински състезанието. Не правете това вкъщи!
Обменът на енергия между предмет и човешкото тяло зависи от още два фактора: плътност на тъканите, които поемат удара и площ на контакта при удар. Колкото е по-голяма плътността на травмираната тъкан, толкова и обменът на енергия е по-голям. Това обяснява, защо удар в някой от крайниците не разкъсва кожата и мускулите, които са с относително малка плътност, но чупи костта-защото костта като най-плътна е поела най-много енергия. Подобно, колкото е по-голяма площта на контакт, толкова и обменената енергия между тялото и предмета е по-голяма. Това обяснява факта, че тъпите травми, които се получават при катастрофи и при които контактната площ е голяма, могат да са по-тежки и животозаплашващи, отколкото проникващите (например пробождане с нож), където контактната повърхност е доста малка-върха на острието и самото острие.

ОБОБЩЕНИЕ на Част първа


• Кинематиката е вторият елемент от изследване на сцената
• Кинематиката е базирана на физичните закони за движението и енергията
• Кинематиката ни дава информация за пострадалия далеч преди да сме видели и докоснали до пострадалия.
• Кинематиката ни пази от пропуски и грешки при изследване на пострадалия и пести време на сцената; а както вече знаеме-„Времето е кръв!"

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни